
În timp ce pensia medie în România abia depăşeşte 2.500 de lei pe lună, iar românii ar avea nevoie de 1.000 de euro pentru un trai decent, cresc cotizatiile la pensiile private. La pilonul 2, cotizeaza peste 8,3 milioane de romani lună de lună. În medie, se pun deoparte pentru batrâneţe 400 de lei pe lună la pensia privata obligatorie. Sunt peste 800 de mii de persoane care cotizeaza si la pilonul 3. Însă în ţara noastră mai există şi pilonul 4, dar pare invizibil pentru cetăţeni.
n prezent în România sunt peste 8 milioane de persoane care cotizează cu 4,75% din salariul brut la pensia privată obligatorie. Suma medie stransa in conturi este de 18.000 de lei. Alte 800 de mii se persoane pun bani deoparte şi în pilonul 3, pensiile private facultative. La o contribuţie de 100 de euro lunar, după 60 de ani, beneficiarii pot primi 2.000 de lei pe lună. Cifrele au explodat de la un an la altul.
„Începând cu anul trecut, contribuția la pilonul doi a crescut de la 3,75 la 4,70 i 5% din salariul brut. De asemenea, e vorba de o creștere generalizată a salariilor în economia românească. Dacă e să ne raportăm la luna martie, de exemplu, a anului trecut, creșterea contribuțiilor să fie de 25% la nivel agregat, iar tot așa, la nivel agregat, raportat la 2023 creștere este de 88%.”, a precizat, la Antena 3 CNN, Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Ce pensie pot avea cei care contribuie la pilonul 1, 2 și 3
„Într-un sistem obligatoriu, banii pe care tu îi virezi ajung într-un cont personal care e administrat de niște specialiști și există niște garanții din partea statului că acești bani, în cazul în care randamentul este zero sau este negativ, tu vei primi măcar valoarea contribuțiilor. Pensia de stat vă duce cam jumătate din evaluarea salariului mediu pe care l-ați avut la pilonul 2, mai adaugă un 10% la această valoare, deci am ajunge la 60% și prin contribuție la pilonul trei putem să ajungem la 80-90% din veniturile pe care le aveam înainte de pensionare.”, a explicat Sergiu Costache, președintele Asociației pentru Promovarea Asigurărilor (ApPA).
„Dacă e vorba de pilonul 2, banii se pot lua în momentul în care începi să îți iei și pensia publică, la pilonul trei la 60 de ani. În ambele cazuri se pot lua bani anticipat, în caz de invaliditate documentată sau în caz de de deces al participantului, atunci moștenitorii sunt îndreptățiți să primească acei bani.”, spune președintele APAPR.
Ce este pilonul 4 de pensii
În România mai este și pilonul 4 - pensia ocupaţională, însă nu contribuie nimeni momentan. Deşi sunt legi de cinci ani, nu există un administrator de fonduri.
„Este puțin cunoscut (n.r. pilonul 4) și deductibilitatea și fiscalitatea nu funcționează bine în momentul de față. Mai trebuies niște reglementări. În alte țări, însă, angajatorii spun „uite, dacă stai la noi cel puțin 5 ani, noi îți spunem în fiecare lună banii ăștia deoparte”. E foarte interesant.”, spune Sergiu Costache.
Pensiile ocupaţionale pilon 4 sunt dedicate angajatorilor, prin intermediul le pot asigura angajaţilor un beneficiu suplimentar sub forma unei contribuţii la un fond de pensie pentru retenție.
Pentru ce pensii cotizează românii
- Pilonul 1 – pensia de stat
- Pilonul 2 – pensia privată obligatorie + 8,3 milioane persoane (4,75% salariu brut)
- Pilonul 3 – pensia privată facultativă + 800 mii persoane
- Pilonul 4 – pensia ocupaţională ZERO persoane
Cresc sumele strânse la pensiile private
- 160 de miliarde de lei - februarie 2025 (+ 9%) din PIB
- Contribuţie medie/ lună Pilon 2 - 400 lei
- Suma medie strânsă în cont - 18.000 lei
- Cel mai mare cont - 2,5 milioane lei
Câți bani se pot lua de la pilonul 3
Contribuţie: minimum 45 de lei și până la 15% din salariu
Deductibilitate: 400 de euro
Exemplu: contribuţie 2.000 lei/ lună/ 20 ani
Sumă totală: 480.000 lei
8.000 lei/ lună timp de 5 ani
Când se iau banii din pilonul 2 vs. pilonul 3
Pilonul 2:
- pensionare pentru limită de vârstă
- în caz de invaliditate
- în caz de deces (de către moștenitorii legali)
Pilonul 3:
- la vârsta de 60 de ani
Cum se dau banii:
- plată unică
- eşalonat, în tranșe egale, în cuantum de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani