Antena 3 CNN Economic ASF atrage atenția asupra unor ”brokeri” fără autorizație din România: Cei care le folosesc serviciile nu vor avea dreptul la despăgubiri

ASF atrage atenția asupra unor ”brokeri” fără autorizație din România: Cei care le folosesc serviciile nu vor avea dreptul la despăgubiri

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 13:20 03 Noi 2022 Modificat la 13:20 03 Noi 2022
brokeri investitii
ASF atrage atenția asupra unor ”brokeri” fără autorizație din România: Investitorii care le folosesc serviciile "o vor face pe propriul risc" Sursa foto: Hepta

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului. 

În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de ASF.

În ultima perioadă, ASF a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați. 

ASF, avertisment pentru români: Utilizarea serviciilor unei entități neautorizate nu le va da dreptul la despăgubiri

"ASF atenționează potențialii investitori că utilizarea serviciilor unei entități neautorizate nu le va da dreptul la despăgubiri prin Fondul de compensare a investitorilor.

Prin urmare, Autoritatea recomandă investitorilor ca, înainte de a investi în diverse instrumente financiare și, în special, înainte de a utiliza platforme de tranzacționare online, chiar dacă inițiativa contactării intermediarului aparține investitorului în totalitate sau contactarea este efectul unei oferte a acestuia adresate direct sau printr-o terță parte, să verifice dacă respectiva entitate se regăsește în Registrul public al ASF", informează autoritatea.

Autoritatea de Supraveghere Financiară subliniază faptul că sunt state terțe unde nu există obligația de autorizare pentru societățile care prestează activități de tip "brokeraj", astfel că aceste entități nu au nicio obligație legală de protecție a investitorilor. Prin urmare, investitorii trebuie să fie conștienți de faptul că, dacă folosesc serviciile unei entități care nu este reglementată și autorizată, o vor face pe propriul risc. 

Un exemplu în acest sens este statul Saint Vincent și Grenadinele, a cărui autoritate competentă atenționează explicit potențialii investitori că nu autorizează entitățile locale care intermediază tranzacții de tip Forex sau tranzacții cu instrumente financiare de tipul opțiunilor binare. 

În ceea ce privește monedele virtuale, ASF reiterează faptul că acestea nu sunt considerate instrumente financiare, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018, astfel că entitățile emitente de monede virtuale, tranzacționarea acestora și platformele pe care acestea se tranzacționează nu intră sub incidența supravegherii Autorității.

×
x close