Antena 3 CNN Economic Apă caldă București. Motivul pentru care peste jumătate din oraș va face duşuri reci pentru o perioadă destul de lungă

Apă caldă București. Motivul pentru care peste jumătate din oraș va face duşuri reci pentru o perioadă destul de lungă

Georgiana Adam
9 minute de citit Publicat la 15:19 02 Aug 2023 Modificat la 09:06 09 Aug 2023
apa calda pixabay
Apă caldă București, motivul pentru care peste jumătate din oraș se va spăla cu apă rece pentru o perioadă destul de lungă Sursa foto: pixabay.com

UPDATE 09.08.2023, 09:05 - "Echipele companiei finalizează lucrările începute pe Magistrala II Sud, în zona străzii Zizin din Sectorul 3, unde au fost înlocuiți în această etapă a șantierului, aproximativ 15 metri de conductă tur/retur cu diametrul de 400 mm, veche de aproape 35 de ani și 4 curbe de conductă cu același diametru. 

Lucrarea a fost executată în trei etape, deoarece galeria este nevizitabilă, toate intervențiile fiind efectuate după decopertarea străzilor. 

După montarea fiecărui tronson de conductă, se readuce drumul la starea iniţială, pentru a diminua cât mai mult disconfortul privind traficul în zonă. 

În perioada următoare, respectiv în ultima etapă a șantierului, vor fi înlocuite vane și ultima secțiune de conductă.

În cursul zilei de miercuri, 09 august, va fi reluată furnizarea apei calde pentru aproximativ 100 de blocuri din acest sector. Anul de punere în funcțiune a acestei porţiuni de reţea este 1990.

Vă reamintim că finalizarea fiecărei lucrări și repunerea în funcțiune a sistemului depinde întotdeauna de situația de la fața locului, care este în directă legătură cu starea precară a conductelor. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care, de multe ori, lucrările abia finalizate se reiau sau se prelungesc.

Pe cale de consecință, termenul anunțat inițial este un termen estimat. 

Clienții au la dispoziție informații prin mesajele preînregistrate la numărul de telefon 031.9442 sau alte detalii la 0800.820.002, precum și prin aplicația Termoalert", informează, miercuri, Termoalert, pe pagina de Facebook.

UPDATE 09.08.2023, 08:40Bucureștenii rămân mai mult timp fără apă caldă. Nicușor Dan anunţă că se prelungeşte termenul de finalizare a lucrărilor la rețeaua de termoficare

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunţat că situația blocurilor din București care nu au apă caldă din cauza lucrărilor de înlocuire a conductelor se va prelungi în unele zone.

Pe 1 august, compania Termoenergetica a sistat furnizarea apei calde în mai multe zone din București, pentru efectuarea unor lucrări majore pe conducta Magistralei 3 Sud.

Edilul a declarat că o lucrare din Sectorul 3, care ar fi trebuit să fie gata peste trei zile, se va prelungi.

"Este o lucrare amânată de foarte mult timp. E un cămin în strada Releului, pe magistrală, dat în funcțiune în 1968 și pentru care nu s-au mai făcut lucrări. 

A fost obligatoriu, pentru a nu fi în situația din iarnă 2020, de a avea două sectoare fără apă - 2 și 3 - s-a luat decizia ca această lucrare pentru acest cămin să fie făcută simultan cu oprirea planificată a CET Sud. 

Termenul de finalizare pentru această lucrare era anunțat pentru 11 august.

Din informațiile pe care le am, o să mai fie prelungit cu câteva zile. Când lucrarea se va finaliza, o să putem folosi CET Progresul pentru sectoarele 2, 3", a declarat primarul Capitalei, Nicuşor Dan, într-o conferința de presă. 

În peste 6.000 de blocuri din Bucureşti nu este apă caldă, iar edilul Nicuşor Dan i-a anunţat pe bucureşteni că mai durează cel puţin o săptămână până când o parte dintre avarii vor fi remediate. 

70% din blocurile din Capitală nu au în aceste zile apă caldă, iar motivul îl reprezintă avariile repetate la reţeaua de termoficare. 

Potrivit aplicaţiei Termoenergetica, doar 30% din sistemul de termoficare din Capitală funcţionează la parametri normali.

UPDATE 08.08.2023, 09:30 - Peste 6.000 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă. Termoenergetica anunţă o nouă avarie la reţeaua de termoficare

Încă un duş rece pentru bucureşteni. Urmează o nouă săptămână fără apă caldă pentru mai mult de jumătate dintre locatarii blocurilor din oraş. 

În plină vară, peste 6.000 de blocuri din toate sectoarele Capitalei sunt afectate de o nouă avarie la reţeaua de termoficare. 

Termoenergetica a anunțat că 70% din blocurile din București nu au apă caldă. Este vorba de peste 5000 de blocuri dintr-un total de 9200 care nu au apă caldă deloc, iar altele 1500 care sunt deficitare. 

Cât despre motivele pentru care s-a ajuns la această situație, este vorba de noi avarii la rețeaua de termoficare, însă situația nu este deloc una nouă pentru că s-a tot repetat pe tot parcursul verii.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, promitea la început de mandat apă caldă și schimbarea a 300 de kilometri de rețea de termoficare, însă până în acest moment nu a reușit să schimbe mai mult de 20 sau 30 de kilometri pe an.â

Anul acesta a promis însă că va încerca să schimbe măcar 50 de kilometri de rețea de termoficare, însă nici această idee nu pare a fi una fezabilă. 

În aceste condiții, și cu CET Grivița închis, se anunță cea mai grea iarnă pentru bucureșteni.

UPDATE 05.08.2023, 12:00 - "Echipele companiei au demarat cea de-a doua etapă a lucrărilor de înlocuire a magistralei III Vest cu diametrul Dn 1000 mm, care se vor desfășura pe strada Dezrobirii, pe tronsonul cuprins între strada Roșia Montană și Bulevardul Iuliu Maniu. 

Nici în această etapă clienții nu sunt afectați. Prin aceste lucrări va fi înlocuit un alt tronson de aproximativ 800 de metri de conductă cu diametrul de 800 mm.

În prima etapă a fost deja înlocuit un tronson de țeavă cu o lungime de aproximativ 500 de metri. 

Rețeaua termică primară din această zonă are o vechime de aproape 45 de ani, anul punerii în funcțiune fiind 1979. 

Termenul estimat de finalizare al lucrărilor este luna decembrie 2023, pe perioada desfășurării lucrărilor, alimentarea consumatorilor cu agent termic pentru apă caldă nefiind întreruptă. 

În această etapă, lucrarea presupune restricționarea parțială a circulației rutiere pe strada Dezrobirii, pe sensul de mers dinspre Bulevardul Iuliu Maniu spre strada Roșia Montană.

Clienții au la dispoziție informații prin mesajele preînregistrate la numărul de telefon 031.9442 sau alte detalii la 0800.820.002, precum și prin aplicația Termoalert", este mesajul transmis sâmbătă de Termoalert, pe pagina de Facebook.

UPDATE 03.08.2023, 13:00 - O avarie în rețeaua de termoficare a determinat oprirea forțată a CET Progresu

O avarie în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica, apărută joi dimineața, a determinat oprirea forțată a CET Progresu, a anunțat ELCEN.

ELCEN informează că joi o avarie survenită în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica a produs impact imediat asupra instalațiilor de producere a energiei electrice și termice din cadrul CET Progresu, conducând la oprirea forțată a centralei.

"ELCEN susține demersurile reprezentanților Termoenergetica de a reduce cât mai mult posibil efectele acestei avarii asupra consumatorilor arondați și în coordonare cu Termoenergetica, se identifică la acest moment soluția optimă de asigurare a unui regim de funcționare corespunzător atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție", informează un comunicat al companiei, transmis, joi, presei.

Conform acestuia, ELCEN are capacitatea tehnică de a porni CET Grozăvești aflată în stadiul "de rezervă" și de a livra din această centrală agentul termic către acele zone din rețeaua de termoficare convenite de comun acord cu Termoenergetica în vederea furnizării apei calde în Bucureşti către consumatori.

"Distribuția și transportul agentului termic către consumatori vor fi gestionate de Termoenergetica în funcție de capacitatea de preluare de către această companie a agentului termic produs de ELCEN în celelalte CET-uri", se mai arată în documentul citat.

-------------

Ştirea iniţială

CET Sud se opreşte pentru revizia anuală şi, în plus, mai există şi alte lucrări de amploare, astfel că toţi locuitorii din sectoarele 2 şi 3, dar şi parţial din sectorul 1 rămân fără apă caldă în Bucureşti până pe 11 august. 

Furnizarea agentului termic pentru apă caldă în Bucureşti va fi sistată în sectoarele 2 și 3, precum și în zonele Aviației, Floreasca, Calea Dorobanților din sectorul 1, până în data de 11 august, anunţă Termoenergetica.

"Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) SA anunță, marți, că simultan cu oprirea CTE Sud pentru efectuarea reviziei anuale au fost începute și lucrări pe conducta Magistralei 3 Sud, cu diametrul de 1200 mm - în zona străzii Releului, cât și în căminul Releului, unul dintre cele mai importante noduri din sistemul de termoficare din Municipiul București.

Astfel, furnizarea agentului termic pentru apă caldă va fi sistată în Sectoarele 2 și 3, precum și în zonele Aviației, Floreasca, Calea Dorobanților din Sectorul 1, până în data de 11 august 2023.

Căminul Releului, acolo unde vor fi începute lucrările de importanță majoră pentru viitoarea funcționare a sistemului de termoficare este unul dintre cele mai importante, fiind un cămin în care sunt amplasate vanele care fac legătura între Magistrala 3 Sud și Magistrala Berceni, respectiv legăturile între conductele de alimentare între CTE Sud si CTE Progresu.

În următoarele zile, vor fi refăcute toate armăturile și conductele din interiorul căminului.

Este unul dintre cele mai mari cămine din rețeaua de termoficare a Capitalei, cu o suprafață de 180 de metri pătrați și în cazul său, expertiza a arătat că prezintă degradări importante ale structurii de rezistență cauzate în mare parte de lipsa investițiilor.

Astfel, vor fi remediate: 

- zone extinse în care acoperirea cu beton a armăturii nu este asigurată; 

- zone în care armătura longitudinală din grinzi, este afectată de rugină, astfel încât, armătura și-a redus diametrul la mai puțin de jumătate (inclusiv zone unde armatura este în totalitate degradată); 

- zone în care armătura transversală din grinzi este afectată de rugină, astfel încât armătura și-a redus diametrul cu circa 5 mm.

Tot în această perioadă se vor executa lucrările de înlocuire a aproximativ 20 de metri de conductă cu diametrul de 1200 mm și alți aproximativ 50 de metri de conductă cu diametrul de 1000 mm.

De asemenea vor fi înlocuite și două vane cu diametrul de 1000 mm și alte vane de golire sau de aerisire.

Conducta Magistralei 3 Sud a fost pusă în funcțiune în anul 1968, această zonă de rețea având 55 de ani de funcționare. Termenul estimat pentru reluarea furnizării agentului termic este 11 august 2023.

În paralel, simultan cu intervalul în care CTE Sud va fi oprit pentru efectuarea reviziei anuale, vor fi executate mai multe lucrări de reparații, printre care zonele Colentina (Dn 800 mm), Tineretului (Dn 500 mm și 600 mm), Calea Călărașilor (Dn 50 0mm).

Ulterior finalizării lucrărilor, vor fi efectuate manevrele pentru trecerea consumatorilor arondați CTE Sud la alimentarea din CTE Progresu.

O parte din consumatorii alimentați de CTE SUD vor fi arondați la CT Titan.

Manevrele tehnice se vor derula progresiv, având în vedere dimensiunile sistemului de termoficare şi gradul de uzură tehnică foarte mare a conductelor, care îngreunează efectuarea operațiunilor desfășurate.

Este important de subliniat că termenele lucrărilor sunt estimate înainte de deschiderea șantierelor și decopertarea galeriilor. Finalizarea lucrărilor depinde de complexitatea acestora, care este în directă legătură cu starea de degradare a conductelor.

Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica București și echipele de intervenție lucrează în regim permanent pentru soluționarea problemelor apărute în teren. 

În șantierele mari, se va lucra simultan în mai multe puncte, astfel încât, pe măsura finalizării unor operațiuni, punctele termice să fie repuse în funcțiune mai repede decât termenul estimat.

Clienții au la dispoziție informații prin mesajele preînregistrate la numărul de telefon 031.9442 sau alte detalii la 0800.820.002, precum și prin aplicația Termoalert", informează Termoenergetica. 

În plus, mai pot apărea şi incidente neprevăzute, cum s-a întâmplat marţi, informează ELCEN.

Incident neprevăzut la CET Progresu

"ELCEN informează că pe 1 august a.c., în timpul manevrelor de repornire a CET Progresu, a intervenit o situație neprevăzută determinată de defectarea unei vane, ceea ce împiedică și la acest moment repunerea în funcțiune a centralei. 

Manevrele de pornire a CET Progresu au fost efectuate în cursul zilei de astăzi ca urmare a inițierii simultane a procedurii de oprire totală a CET București Sud, în conformitate cu programul de revizii anuale planificate.  

După oprirea totală a CET București Sud, consumatorii din București arondați acestei centrale urmau să fie alimentați cu apă caldă din CET Progresu. 

Imposibilitatea repornirii CET Progresu până la remedierea defecțiunii produce sincope în ceea ce privește alimentarea cu apă caldă a consumatorilor arondați până astăzi din CET București Sud.   

Echipele ELCEN lucrează la acest moment la remedierea defecțiunii. Ne pare rău pentru situația creată și pentru consecințele apărute în locuințele consumatorilor, însă asigurăm că se fac toate eforturile pentru rezolvarea cât mai curând a acestui incident neprevăzut. 

ELCEN va informa opinia publică cu privire la etapele soluționării acestei situații", informează Electrocentrale Bucuresti ELCEN, pe pagina de Facebook.

×
x close