Antena 3 CNN Economic 165.000 de litri de apă și băuturi răcoritoare au fost ținute în soare, pe caniculă. ANPC a dat amenzi de 770.000 de lei

165.000 de litri de apă și băuturi răcoritoare au fost ținute în soare, pe caniculă. ANPC a dat amenzi de 770.000 de lei

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:13 20 Iun 2024 Modificat la 18:13 20 Iun 2024
ANPC
ANPC a descoperit ape şi băuturi răcoritoare ţinute în soare

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au oprit definitiv de la comercializare 165.000 de litri de apă şi băuturi răcoritoare neconforme care au fost descoperite ţinuţe la temperaturi de peste 30 de grade. Pentru neregulile găsite au fost date amenzi de peste 770.000 de lei, notează news.ro.

În cadrul unei campanii de verificare, la nivel naţional, a modului de comercializare şi etichetare a apelor naturale şi a băuturilor răcoritoare, inclusiv respectarea temperaturii de depozitare a acestora, reprezentanții ANPC au desfăşurat peste 180 de acţiuni de control.

Aşa au fost descoperite şi oprite definitiv de la comercializare 165.000 de litri de apă şi băuturi răcoritoare neconforme, care erau ținute în soare la peste 30 de grade Celsius. 

În acest context, preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca a transmis un mesaj adresat tuturor operatorilor economici. 

”Operatorii economici trebuie să înţeleagă importanţa depozitării în condiţii optime a apei şi băuturilor răcoritoare şi respectarea indicaţiilor date de producător în acest sens, pentru a nu pune în pericol sănătatea sau viaţa consumatorilor”, a spus preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca.

ANPC a dat amenzi de 770.000 de lei

Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi de peste 770.000 de lei şi au oprit definitiv de la comercializare circa 165.000 litri de apă naturală şi băuturi răcoritoare neconforme.

Printre principalele abateri descoperite de comisarii ANPC se numără:

  • nereguli privind modul de comercializare şi etichetare al produselor;
  • nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor (depozitare sub acţiunea directă a razelor de soare);
  • comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită; comercializarea unor produse cu modificări organoleptice;
  • depozitarea produselor direct pe paviment; comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat;
  • neconcordanţe între preţul produselor afişat la raft şi cel perceput la casa de marcat.

De asemenea, au fost descoperite şi nereguli privind condiţii necorespunzătoare de depozitare: rafturi neigienizate, produse acoperite de un strat de praf, pânze de păianjen, ambalaje nedebarasate, paleţi cu vopsea scorojită; comercializarea unor produse fără traducere în limba română;  lipsa afişării preţului de comercializare sau afişarea în mod ilizibil.

×
x close