Antena 3 CNN Economic Angajații români care vor pierde voucherele și sporurile din 2024. Schimbarea din lege care aduce bani mai puțini pentru unii salariați

Angajații români care vor pierde voucherele și sporurile din 2024. Schimbarea din lege care aduce bani mai puțini pentru unii salariați

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 08:00 16 Dec 2023 Modificat la 08:00 16 Dec 2023
bani getty images andrzej rostek
Angajații români care vor pierde voucherele și sporurile din 2024. Schimbarea din lege care aduce bani mai puțini pentru unii salariați Sursa foto: Getty Images/ Andrzej Rostek

La data de 3 aprilie 2020, Consiliul Uniunii Europene a emis o recomandare către România privind direcția economică.

Documentul (2020/C 116/01) sugerează adoptarea de măsuri riguroase pentru a remedia situația de deficit public excesiv.

Conform acestui text, autoritățile politice sunt îndemnate să implementeze acțiuni eficiente în vederea corectării deficitului bugetar.

Guvernul României are responsabilitatea de a gestiona cu prudență politica fiscal-bugetară, având în vedere atât resursele, cât și obligațiile bugetare, și de a gestiona riscurile fiscale într-un mod care să asigure durabilitatea poziției fiscale pe termen mediu și lung, precum și predictibilitatea politicii fiscale-bugetare pe termen mediu.

Citește și: Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei. Când va intra în vigoare noua creștere 

Aceste măsuri sunt menite să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, conform informațiilor cuprinse în documentul amintit.

Proiectul de buget a fost adoptat de Guvern, joi

Joi, 14 decembrie 2023, Guvernul României a adoptat un proiect de buget care include măsuri fiscale și bugetare în privința cheltuielilor publice.

Aceste acțiuni sunt orientate către consolidarea fiscală și aducerea de modificări și completări la anumite acte normative.

Proiectul de buget aprobat joi de către parlamentari nu mai conține nicio prevedere referitoare la acordarea de vouchere, bonusuri, prime sau sporuri pentru un segment important de angajați români în anul 2024.

Prin urmare, începând din anul viitor, multe dintre resursele financiare alocate de stat în acest sens vor fi eliminate.

O modificare semnificativă constă în schimbarea modului de compensare pentru orele suplimentare lucrate de către angajații din sectorul public. Conform noilor reglementări din proiectul de buget adoptat pe 14 decembrie 2023, în locul plății în bani pentru munca suplimentară, angajații vor primi zile libere corespunzătoare acestor ore lucrate în plus.

Excepție de la această prevedere fac militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Se taie sporurile și primele începând cu 2024

Din 2024, se renunță la acordarea sporurilor și primelor pentru angajați, conform noilor reglementări adoptate. De asemenea, conform acestor modificări legislative, angajații din sectorul public nu vor mai beneficia de niciun fel de bonus sau beneficii suplimentare începând cu anul 2024, cu excepția sportivilor.

În ceea ce privește sprijinul acordat părinților angajați cu copii mici, aceștia vor primi tichete de creșă în valoare de 1.500 de lei, însă doar în anumite condiții.

Voucherele cadrelor didactice au fost anulate

O altă schimbare importantă afectează cadrele didactice, care nu vor mai beneficia de vouchere începând cu anul 2024.

În ceea ce privește sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă, acestea vor fi acordate doar sub nivelul de 1.500 lei brut.

De asemenea, anumite facilități precum ajutoarele pentru pensionare din partea instituțiilor și autorităților publice, precum și finanțarea pentru facturile la gaze, energie electrică și agent termic (cum ar fi lemnele) au fost eliminate.

×
x close