Jurnalistul Liviu Alexa, director la Ziar de Cluj, a prezentat, la emisiunea ”Subiectiv”, o anchetă-bombă cu privire la declararea profitului prea mic al unor multinaționale.
Liviu Alexa a prezentat datele financiare ale primelor 100 de companii din România. În Top 100 există doar trei firme cu capital românesc.
În anchetă se precizează că marii retaileri au avut ca cifră de afaceri, în 2017, 11 356 335 953 de euro, iar profitul declarat era doar de 394 050 314 euro.
85% din Top 100 firme din România sunt multinaționale. Peste 90% dintre aceste multinaționale declară profit infinitezimal față de cifrele absolut babane de afaceri pe care le au.
Pentru faptul că multinaționalele ce operează în România declară profituri perfid de mici, impozitul de 16% pe care îl plătesc pentru ele este insignifiant, când ele scot în afara țării zeci de miliarde de europ pe care le produc aici.
Firmele deținute de oameni de afaceri români, cam puține în top 100, declară margini de profit foarte bune, peste media europeană sau mondială a sectorului lor de activitate.
Taxa de lăcomie nu este invenția lui Liviu Dragnea, ci este conceptul Consiliului Uniunii Europene.
Directiva UE 1164 din 2016, adoptată de Consiliul Uniunii Europene spune că:
”Actul legislativ european urmăreşte ca multinaţionalele care activează în statele membre UE să nu mai poată ocoli impozitarea profiturilor reale realizate în ţările unde-şi derulează afacerile.
Această directivă subliniază că, "în efortul de a-şi reduce obligaţiile fiscale globale, grupurile de societăţi au recurs din ce în ce mai mult la erodarea bazei impozabile şi la transferul profiturilor (BEPS)”.