Antena 3 CNN Economic Cum ar putea rușii și saudiții să salte prețul petrolului

Cum ar putea rușii și saudiții să salte prețul petrolului

carburanti.jpg
foto: pixabay.com
01 Feb 2016   •   20:26

În analiza săptămânală privind evoluţia mărfurilor, Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank insistă pe doua lucruri: aurul nu se mai intoarce pentru moment la valoarea de 1,000$/uncie şi petrolul poate sari pana la 40$/baril, daca rusii si sauditii sunt de acord sa taie 5% din producţie.

Ianuarie s-a dovedit a fi o lună foarte volatilă pentru mărfuri, iar ultima săptămână a lunii nu a fost o excepție. Țițeiul a continuat să atragă atenția, speculațiile nu s-au confirmat iar îndoielile privind o înțelegere între Rusia și OPEC au făcut ca prețul petrolului să-și mai revină, odată ce pozițiile short au scăzut ca ordin de mărime, potrivit Capital.

Cursa de creștere a aurului care a durat toată săptămâna a rămas fără suflu, lăsându-i pe mulți care au deschis poziții long prin ETP - produse exchange traded - să se întrebe dacă au făcut o mișcare bună. Cafeaua a crescut cel mai mult din iunie încoace, în vreme ce zahărul a trecut printr-o neobișnuită scădere – lipsa unor date fundamentale încurajatoare a generat o închidere masivă de poziții speculative long deschise de fondurile hedge.

Sectorul energetic a crescut cu 5.6%, dar tot rămâne la cote scăzute. Asta, combinată cu scăderea mărfurilor soft – numim aici cacaua și zahărul – au generat a șaptea lună de scăderi consecutive a indicelui Bloomberg Commodity.

Zahărul a fost una dintre mărfurile cele mai `îndrăgite` de traderi, după ce a crescut cu 38% din septembrie până în decembrie. În ultimele două luni a rămas într-un interval stabil, iar acum pare să fi rămas fără suflu din cauza lipsei de date fundamentale solide care să-i mențină creșterea. Scăderea sub 14 dolari a generat un exod al fondurilor hedge care încearcă acum să obțină sprijin la contractele pe martie SBH6 la valoarea de 13 dolari, ceea ce reprezintă o scădere cu 61.8% față de creșterea pe care tocmai am pomenit-o.

Mai mult, pe capital.ro

×
Citeste mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close