Antena 3 CNN Economic Amânarea ratelor la bănci, un măr otrăvit: Dobânda la dobândă, povară nouă pentru împrumutați

Amânarea ratelor la bănci, un măr otrăvit: Dobânda la dobândă, povară nouă pentru împrumutați

1 minut de citit Publicat la 11:23 30 Mar 2020 Modificat la 11:23 30 Mar 2020
o_1e4l8j0ig1gu81h37ctp1hgl114tb.jpg
Sursa foto: Pixabay

Marea problemă pentru împrumutaţii care solicită suspendarea ratelor este faptul că vor trebui să plătească dobândă la dobândă. Mai precis, dobânzile amânate pe perioada suspendării ratelor vor fi adăugate la soldul rămas de rambursat, scrie Adevarul.

Asupra noului sold – mai mare – se va aplica dobânda contractuală. Drept urmare, noile rate vor fi semnificativ mai mari, iar povara pe împrumutaţi va creşte, după perioada de suspendare.

Pentru creditele ipotecare, dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, deci şi aceste rate vor fi mai mari. Asociaţiile care reprezintă consumatorii au criticat soluţia Guvernului, spunând că amânarea ratelor la credite nu sprijină în mod real debitorii, acordă beneficii substanţiale băncilor şi instituţiilor financiare nebancare şi sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse de anumiţi finanţatori.

Şi economistul Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a criticat ordonanţa privind amânarea ratelor, precizând că ratele pentru credite imobiliare vor creşte cu 15-20%.

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu a declarat că cei care vorbesc de „dobânda la dobândă” nu înţeleg cum funcţionează o piaţă financiară, cum funcţionează o economie în general şi că „într-o economie, nu există nimic gratuit”.

Ministrul Finanţelor a mai spus că este foarte posibil ca după nouă luni ratele bancare să crească, şi nu numai pentru cei care le-au amânat, ci şi pentru cei care le-au plătit la timp.

×
x close