Ajutoarele one-off ar putea continua și anul următor, susține Președintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, Adrian Solomon.
Potrivit acestuia, sprijinul ar putea fi acordat și în 2024.
“De la 1 ianuarie intrăm în alt exercițiu bugetar la nivelul Uniunii Europene şi se lucrează, din câte ştiu eu, la prelungirea acestui sistem. Poate nu de la 1 ianuarie, dar imediat ce documentele vor fi perfectate cu cei de la Uniunea Europeană, vor fi acordate în continuare ajutoarele.
E drept că cele care s-au dat anul acesta pe carduri și nu s-au cheltuit pot fi cheltuite și anul viitor, iar Guvernul lucrează în continuare pentru prelungirea acestui sistem de ajutorare a celor mai săraci dintre pensionari, cam în aceeași formulă”, a subliniat deputatul Adrian Solomon la DCBusiness.
"Este un obiectiv la care s-a lucrat intens, este o reformă pe care Guvernul, ca inițiator al proiectului de lege, l-a negociat cu toți actorii sociali, cu sindicatele, în primul rând, cu asociațiile de pensionari. E o reformă care se aplică începând cu data de 1 septembrie 2024, e o reformă pe care experții Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale au confirmat-o ca fiind la baza unei legi sustenabile și a unui sistem de pensii în care în viitorul mediu să se poată plăti fără probleme pensiile în România.
Această lege este de fapt o îmbunătățire a legii pe care am lucrat-o în anii 2017 - 2019, adoptată de Parlament și promulgată din vara lui 2019, pe care PSD nu a avut șansă să o pună în aplicare. Au venit câteva guverne liberale care au amânat aplicarea legii și iată-ne tot pe noi puși acum de către cetățenii României prin vot să ducem la capăt promisiunea de a recalcula pensiile pe baze noi", a afirmat deputatul.
”Ministerul Muncii își propune să vină și în zona de ocupare cu măsuri active, dar și cu alte măsuri pe partea de asistență socială pe partea de incluziune”
Și Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat în urmă cu ceva timp, în exclusivitate la Antena 3 CNN, că se caută în acest moment cele mai bune măsuri de sprijin pentru românii aflați în nevoie.
”Pentru anul următor încă facem evaluări. În momentul acesta este clar care sunt creșterile cu privire la pensii.
De asemenea, vom avea în aplicare, de anul următor, venitul minim de incluziune și împreună cu colegii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu colegii de la alte ministere de linie, încă studiem cu ce măsuri active putem să venim anul următor de așa manieră încât să fie cât mai de folos pentru România”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.
”Eu mă străduiesc să avem rezultate și să livrăm la Ministerul Muncii. Dar cred că v-ați obișnuit că, de fiecare dată, am spus că întâi vrem să livrăm, după care vom veni și vom comunica.
Ne dorim foarte tare să finalizăm noua lege a pensiilor, contest pe fiecare coleg din Guvern să avem o procedură accelerată și ne propunem ca în această săptămână să intrăm deja cu legea după finalizarea procesului de transparență în Guvern, după care contez pe colegii parlamentari astfel încât și în Parlament să avem un dialog, un parteneriat corect și finalizarea procesului legislativ la timp astfel încât până la data de 20 noiembrie legea să fie adoptată. Sunt sigură că așa va fi, fiindcă cine se poate opune unei legi care îmbunătățește viața românilor?
Iar mai apoi, trebuie să știți că pentru a putea aplica această lege este evident că trebuie să avem o piață a muncii puternică. Și Ministerul Muncii își propune să vină și în zona de ocupare cu măsuri active, dar și cu alte măsuri pe partea de asistență socială pe partea de incluziune”, a mai spus Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.