Antena 3 CNN Economic Adevărul din scandalul OMV și taxa de solidaritate

Adevărul din scandalul OMV și taxa de solidaritate

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:49 18 Ian 2023 Modificat la 11:49 18 Ian 2023
OMV
Adevărul din scandalul OMV și taxa de solidaritate Sursa foto: Profimedia Images

Poziția publică a OMV a fost una fără echivoc: „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

Un aspect esențial care trebuie lămurit este legat de pragul de 75% din cifra de afaceri, despre care s-a dat senzația că ar fi fost creat arbitrar, pentru a favoriza o companie sau alta. De fapt, acest prag este cel enunțat de UE și adoptat în legislația internă de către România.

Astfel, OUG nr. 186/2022 stipulează că sunt obligați la plata contribuției de solidaritate plătitorii de impozit pe profit și plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, cu codurile CAEN 0610 - "Extracția țițeiului", 0620 - "Extracția gazelor naturale", 0510 - "Extracția huilei", 1910 - "Fabricarea produselor de cocserie" și 1920 - "Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului" și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv.

Acest criteriu va duce la nominalizarea companiilor care se încadrează peste acest prag și, practic, totul depinde de ANAF pentru a determina ce se întâmplă în cazul OMV, în funcție de cum sunt interpretate datele fiscale.

Mai exact, este vorba de recalificarea unor operațiuni , respectiv o parte din vânzările de gaze din producție proprie aferente portofoliului de furnizare și trading (Gaze și Energie) ar trebui recalificate ca aparținând activității de extracție (Explorare și Producție), supusă supraimpozitării. Aceasta întrucat compania vinde gaze naturale de producție proprie atât prin segmentul de Explorare și Producție (supus supraimpozitării), cât și prin cel de Gaze și Energie (ne-suprataxat). 

Mai mult, vânzările segmentului Explorare și Producție sunt aproape 100% intragrup, inclusiv către traderul de la Viena al companiei-mamă, dar și către centrala electrică proprie de la Brazi.

Astfel, Fiscul ar putea considera că o parte din vânzările de gaze din producție proprie aferente portofoliului de furnizare și trading (Gaze și Energie) ar trebui recalificate ca aparținând activității de extracție (Explorare și Producție), supusă supraimpozitării, iar în acest fel s-ar ajunge la pragul valoric care atrage supraimpozitarea. 

Pe de altă parte, potrivit unei analize publicate pe profit.ro., dacă nu va reuși să dovedească faptul că cel puțin 75% din cifra de afaceri a OMV Petrom provine din activități țintite de contribuția de solidaritate, ANAF nu va putea să supraimpoziteze nici societățile afiliate ale companiei controlate de grupul austriac OMV. Cea mai importantă firmă afiliată este OMV Petrom Marketing SRL, controlată integral de OMV Petrom SA, prin care se derulează vânzările retail de carburanți auto. Doar în noiembrie și decembrie 2022, OMV Petrom a vândut către OMV Petrom Marketing produse petroliere în valoare de peste 1,8 miliarde lei.

×
TOP articole
x close