Ambasadorii statelor UE au stabilit un plafon de 60 de dolari (aproximativ 57 de euro) pentru barilul de petrol din Rusia. Acordul a devenit posibil după ce Polonia, care cerea un preţ mai mic, a renunţat vineri seară la obiecţii.
Acordul va trebui aprobat oficial de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.
Acord pentru plafonarea preţului petrolului rusesc
Uniunea Europeană va implementa în coordonare cu Grupul G7 şi cu Australia sistemul de sancţionare a Rusiei prin fixarea unui plafon la preţul petrolului. Noul sistem le va interzice companiilor de transport maritim să livreze petrol rusesc la un preţ mai mare decât nivelul stabilit.
Însă Rusia, al doilea exportator mondial de petrol, va putea exporta în continuare petrol la orice preţ doreşte în China şi India.
Uniunea Europeană şi Grupul Naţiunilor puternic industrializate (G7) au impus Rusiei sancţiuni masive ca reacţie la invazia militară în Ucraina.
Casa Albă salută acordul UE privind plafonarea preţului petrolului rusesc
Administraţia Joseph Biden a salutat, vineri seară, acordul ţărilor din cadrul Uniunii Europene în sensul plafonării preţului petrolului rusesc, argumentând că instrumentul va reduce capacităţile Moscovei de finanţare a războiului din Ucraina.
"Este o decizie binevenită", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională de la Washington, citat de cotidianul Le Parisien.