Antena 3 CNN Economic Simona Bucura Oprescu a explicat cum se va calcula cea de-a treia creștere a pensiilor: ”Pentru pensionari este foarte important!”

Simona Bucura Oprescu a explicat cum se va calcula cea de-a treia creștere a pensiilor: ”Pentru pensionari este foarte important!”

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 00:00 27 Mar 2024 Modificat la 16:18 31 Mar 2024
simona bucura oprescu pensii
Simona Bucura Oprescu a explicat cum se va calcula cea de-a treia creștere a pensiilor: ”Pentru pensionari este foarte important!” Sursa foto: Antena 3 CNN | Facebook / Poşta Română

Pensiile românilor au fost majorate, începând cu 1 ianuarie 2024, cu 13,8 procente, în raport cu rata inflației. Însă autoritățile anunță că, de la 1 ianuarie 2024, veniturile seniorilor vor crește din nou, după recalculare. 

Chiar seara trecută, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat că a început oficial acest proces pentru toate cele 4,8 milioane de pensii în plată. 

”Azi am semnat contractul subsecvent privind realizarea softului necesar recalculării pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. 

Oficial începem procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată.

Suntem în linie dreaptă și hotărâți să facem dreptate pensionarilor după o viață întreagă de muncă!

Suntem determinați să respectăm termenul prevăzut de lege astfel încât pensionarii să primească veniturile majorate prin noua lege a pensiilor”, a scris Daniel Baciu pe o rețea socială. 

A treia creștere a pensiilor

Se pare însă că asta nu este tot. De la 1 ianuarie 2024, pensiile românilor ar urma să crească din nou. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat cum se va calcula această nouă majorare. 

”Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că în fiecare an în luna ianuarie vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările

Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică. Aceasta este de 10,4% pentru anterior, plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.

Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.

Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a explicat Simona Bucura-Oprescu la Realitatea PLUS

”Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație”

A treia creștere a pensiilor a fost confirmată și de Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice. 

”Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a spus Daniel Baciu.

Material susţinut de PSD

×
x close