Elice. Motor. Senzori. Baterie! Fiecare parte a dronei este atent verificată. Este procedura care se respectă cu strictețe în fiecare zi de zbor. Aparatul din imagini e unic în România. Cu ajutorul său, pacienții din partea de vest a țării pot primi rezultatele analizelor medicale chiar în aceeași zi. Dronele sunt dotate cu tehnologie de ultimă generație, care permite transportul probelor biologice în condiții de siguranță deplină.
MedLife a introdus în 2023 acest sistem de transport și a pus România pe harta inovației. A devenit astfel primul operator medical privat din Europa Centrală și de Est care utilizează astfel de aparate de zbor, complet autonome și printre puținii de pe continent care transportă în mod curent probe biologice pe distanțe medii și mari
Durata medie de transport, de la primele puncte de recoltare din județul Bihor până la Oradea, este de maximum 30 de minute pe sens, respectiv mai puțin de o oră între Oradea și Arad. Drona zboară cu o viteză de aproximativ 122 km/h, iar acest lucru înseamnă o economie de timp mai mare de 50% în comparație cu transportul la sol.
La MedLife accentul se pune pe inovație, tehnologie de cea mai înaltă calitate și, nu în ultimul rând, pe medici. Profesionişti desăvârșiți. Mădălina Bulboacă coordonează laboratorul de analize medicale din Arad, unul dintre cele mai mari din România
dr. Mădălina Bulboacă, medic de laborator, coordonator laborator Medlife Genesys: „Incă de când am ajuns să lucrez în acest laborator am știut că aici voi beneficia de cea mai înaltă tehnologie, şi să venim în sprijinul pacientului, care este laitmotivul nostru.”
Laboratorul în care îşi conduce echipa spre cele mai precise rezultate este unul modern, aliniat standardelor mondiale în domeniu. Acolo se procesează zilnic peste 600 de probe biologice, multe dintre ele venite pe calea aerului.
dr. Mădălina Bulboacă, medic de laborator, coordonator laborator Medlife Genesys: „Vorbim despre evitarea întârzierilor din trafic, despre reducerea timpului de preluare a probelor.”
Sistemul reuşeşte să ofere pacienților rezultatele mult mai rapid, scurtând timpul de răspuns pentru 76% din gama de analize de laborator.
dr. Robert Beke, director executiv Divizia de Laboratoare, MedLife Group: „Medicina și medicina de laborator se vor indrepta spre prevenție și o prevenție asistată AI astfel încât pacientul să aibă o conduită personalizată.”
Operatorul medical îşi doreşte să introducă pe traseul dronelor, în cel mai scurt timp, noi puncte de recoltare din județele Arad, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Timiș și Caraș-Severin. Scopul este ca aparatele de zbor să înlocuiască transportul clasic, cu autovehicule, în proporţie de 100%. Pe lângă beneficiile pentru pacient, sistemul este o iniţiativă unică de sustenabilitate, pentru că integrează o alternativă de transport cu o amprentă de carbon mai scăzută.
· Probele biologice de laborator, transportate cu drone
· Drona zboară cu o viteză de aproximativ 122 km/h
· Sistemul este unic în Europa Centrală și de Est