Fraţii Pavăl, DEDEMAN Cel mai simplu calcul din lume. 1 + 1. Aritmetică de bază. Orice copil răspunde cu ochii închiși: “unu plus unu egal doi”. Doi matematicieni născuți în Suceava, cu școala făcută la Iași și cu afaceri în Bacău își bat capul cu aceeași adunare de vreo 20 de ani. Iar lor le dă tot timpul 1. 1 de la doi frați, o familie, o companie dar și 1 de la poziția pe care o au de ceva vreme pe piață. O piață în care, atunci când au intrat, legea o făceau marile companii de bricolaj din Vest.
Frații Pavăl, Dragoș și Adrian, și al lor Dedeman. Despre ei este vorba și mai toate materialele de presă despre ei conțin, pe lângă alte șabloane, unul care se repetă aproape permanent: “au făcut față unei piețe pe care se găsesc marii jucători internaționali din domeniul lor”. Între timp, textele au devenit caduce. Una e să faci față, alta e să domini.
Povestea o știe mai toată lumea. Doi frați, doi din 8 ai familiei, matematicieni la bază, pun bazele unei afaceri folosind banii soacrei unuia dintre ei, o Dacie veche și banii câștigați din vânzarea în Sudul țării a mărfii aduse la Iași de ruși. O poveste românească clasică, nu? Nu prea. Își încep afacerile în perioada de glorie a miliardarilor de carton și le continuă astăzi câștigând milioane din rigips, cărămidă și, de ce nu, chiar cartoane. Între timp, au ajuns de la 11 angajați, câți aveau, la buticul unde vindeau de toate, la câteva zeci de magazine uriașe unde vând de toate pentru casă. N-a fost simplu! După butic a apărut primul magazin, în locație de gestiune, apoi încă un magazin la Galați și tot așa până au acoperit toată țara. În 2010 erau liderul pieței de bricolaj, o piață dominată până atunci de un gigant precum Praktiker. În 2012 îi depășiseră nu numai la cifra de afaceri dar și la numărul de magazine.
Mai multe, în revista Români care dezvoltă România, disponibilă de miercuri, 11 decembrie, la chioșcurile de presă împreună cu cotidianul Jurnalul.