Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil Regina Maria​​​​​​​, în slujba pacientului | Dezvoltăm România Sustenabil

Regina Maria​​​​​​​, în slujba pacientului | Dezvoltăm România Sustenabil

Prin investiții pe termen lung, de 200 de milioane de euro în 10 ani, Regina Maria a creat azi ceva unic în România: un institut de pregătire a chirurgilor și o academie pentru asistenți medicali formați pe simulatoare, în care a îmbinat inovația și tehnologia de vârf, cu grija și atenția față de pacient.

Regina Maria​​​​​​​, în slujba pacientului | Dezvoltăm România Sustenabil
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Sep 2022   •   11:18

Pentru a încuraja cadrele medicale să rămână acasă, să aibă grijă de pacienți în România, e nevoie de mai mult decât un salariu bun. E nevoie de respect, de tehnologie, de învățare continuă și de a fi la curent cu tot ce e nou.

Rețeaua de sănătate Regina Maria și-a făcut o misiune din toate acestea, oferindu-le profesioniștilor din sănătate oportunitatea să exerseze medicina pe cele mai noi aparate.

”S-a ajuns la Surgical Training Institute, care este astăzi, cadrul în care noi sub endorsarea unor instituții prestigioase europene, preluând un model occidental desfășurăm activități educaționale.

Cel puțin 20 de programe educaționale pe an adresate chirurgilor nu numai de chirurgie generală, ginecologi, urologi, chirurgie toracică, endoscopiști, anesteziști, un cadru în care echipele se antrenează pe perioada unor programe limitate la 3 zile” explică prof. dr. Cătălin Copăescu, director medical Ponderas Academic Hospital.

De la lansarea STI, în 2019, și până în prezent, au fost instruiți peste 4.000 de medici din România și din străinătate, în chirurgia minim invazivă și intervenții asistate robotic sau endoscopic.

”De ce n-am putea noi să organizăm în România un astfel de cadru de instruire în care medicii să dobândească expertiza necesară și să o practice în spitalele din România?

Noi am reușit să organizăm asta în cadrul rețelei de sănătate pe care o gândim a fi în folosul și interesul durabil cu o viziune la distanță și cu o misiune pe care ne-am asumat-o, de a instrui cât mai mulți medici, de a putea ține pasul cu tehnologia, așa cum o fac toate colectivele medicale, instituțiile de învățământ din întreaga lume” declară prof. dr. Cătălin Copăescu, director medical Ponderas Academic Hospital. 

Dar, indiferent de numărul și pregătirea la cel mai înalt nivel a medicilor, un sistem medical nu poate funcționa în lipsa asistenților. Regina Maria și-a îndreptat atenția și către generațiile viitoare de asistenți medicali, unde România suferă de un deficit uriaș: 50.000 de asistenți lipsesc azi, în sistemele privat și public.

”Noi existăm pentru un singur motiv, acela de a readuce statutul asistentului medical din România acolo unde merită să fie și acolo unde a fost cândva, de pilon respectat și esențial în societate.

Se poate și în România să ai parte de respect, de formare medicală continuă la standarde fix ca afară sau poate uneori mai bune decât în unele locuri din afară, le putem oferi opțiuni și căi de carieră care să treacă dincolo de ce și-ar putea imagina un proaspăt intrat într-o școală de asistențI” spune Dan Cârciumaru, manager programe educaționale în cadrul Academiei Europene pentru Asistenți Medicali.

Academia Europeană pentru Asistenți Medicali derulează un program de licență de 3 ani, creat la ințiativa Rețelei de sănătate REGINA MARIA, dar și cursuri pentru asistenții medicali care deja profesează.

”Învățare practică accelerată și accentuată, o diplomă recunoscută internațional, un sistem de mentorat așa cum nu a mai fost făcută în România, la forma asta structurată și documentată” adaugă Dan Cârciumaru, manager programe educaționale în cadrul Academiei Europene pentru Asistenți Medicali.

”Este foarte important să ai acces la training, la partea practică, nu doar la partea teoretică, pentru a putea fi cât mai bun în ceea ce faci în spital, trebuie să fim conștienți că viața unui om se află în mâinile noastre și nu ne permitem să greșim. Apollo este un simulator care ne arată fiecare patologie pe care o putem întâlni la camera de gardă” spune Cătălina Ciobanu, senior asistent ATI și senior trainer.

Procesul de învățare în cadrul Academiei se desfășoară pe bază de scenarii pe care asistenții le pot întâlni oricând în activitatea de zi cu zi în spital, în orice ramură medicală, iar 80% reprezintă studiu practic pe simulatoare.

”Abilitățile practice concrete pe care un cursant le exersează în acest centru de simulare în primul rând vorbim de partea de recoltare a analizelor, de la cum se efectuează un EKG corect, cum să monteze o sondă urinară, cum să administreze medicația, avem și medicație simulată, astfel încât să știe concentrații, diluții, să fie pregătiți cu adevărat” adaugă Cătălina Ciobanu, senior trainer.

Medicină centrată pe pacient, asistentul medical în centrul sistemului, chirurgi de elită pregătiți pe aparatură de ultimă generație – acesta e viitorul pe care și România îl merită.

  • În cadrul Surgical Training Institute, chirurgii învață gradual tehnici pe modele uscate, apoi anatomice, iar la final pe model animal.
  • În sala STI sunt 9 mese de operație cu sisteme performante.
  • Academia Europeană pentru Asistenți Medicali oferă un program de licență și cursuri pentru asistenți medicali.
  • Absolvenții Academiei au jobul asigurat, dacă își doresc să profeseze în cadrul Rețelei de Sănătate REGINA MARIA.
  • Paul este un manechin care simulează un bebeluș prematur de 27 săptămâni pe care cursanții pot exersa orice manevră medicală, întâlnită în secțiile de terapie intensivă neonatală.
  • Prin modificarea parametrilor, cursanții pot lucra pe simulatorul numit Apollo scenarii din orice patologie care poate fi întâlnită în camerele de gardă ale spitalelor.
×
Subiecte în articol: Regina Maria​​​​​​​
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close