Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil Parteneriatul care salvează vieţi. Dezvoltăm România Sustenabil

Parteneriatul care salvează vieţi. Dezvoltăm România Sustenabil

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:55 19 Iul 2024 Modificat la 12:55 19 Iul 2024
salvamont
Salvamontiştii din România intervin anual la peste 7.000 de operaţiuni de salvare. Sursă foto: Captură video Antena 3 CNN

Salvamontiştii din România intervin anual la peste 7.000 de operaţiuni de salvare. Din munţi, din peşteri, de pe lacuri montane și nu numai. Misiunile lor sunt întotdeauna contra cronometru, iar șansa de supraviețuire a celor accidentați depinde de timpul în care aceștia sunt localizați de salvatori.

Sabin Cornoiu - șeful Salvamont România: ”Am dezvoltat proiecte de înaltă tehnologie, de căutare a persoanelor cu drone, de salvare, de transport de echipamente. Ne-au făcut să avem un timp de răspuns la acțiuni foarte rapid și ce este important, să salvam foarte multe vieți și vorbim în acești 20 de ani de peste 100 de mii de persoane salvate. Mulțumim pentru acest parteneriat celor de la Vodafone”.

Cu ajutorul Vodafone, partenerul Salvamont de 20 de ani, a fost dezvoltată o soluție inovatoare, bazată pe drone și tehnologii de ultimă generație. Dronele permit generarea semnalului de telefonie mobilă și internet, transportul echipamentelor, cercetarea terenului și căutarea persoanelor pe timp de noapte cu camere cu termoviziune. Reducând timpii acțiunilor de salvare de până la 10 ori, oferă șanse mai mari pentru găsirea și recuperarea în viață a celor accidentați.

Sabin Cornoiu - șeful Salvamont România:”Îmbucurător este faptul că reușim să cumpărăm tot ce considerăm că este necesar, vedem tot ce este mai nou în lume, ce este mai modern”.

De altfel România, prin Salvamont și Vodafone, este singura ţară europeană care are acoperire integrală și un centru național de analiză a datelor, care, cu ajutorul inteligenței artificiale poate prelucra informațiile și imaginile colectate de dronele de căutare-salvare, indiferent de anotimp.

Ciprian Zamfirescu – Head of Innovation, Vodafone România: ”Noi dezvoltăm în laboratoarele noastre de inovație, tot felul de echipamente pe care le ducem imediat în societate.”

Mai multe drone, în diferite sectoare și în zboruri succesive, pot face căutarea mult mai ușoară. Ele pot fi trimise automat să survoleze zone foarte accidentate și periculoase pentru salvatori, inclusiv cele cu risc mare de avalanșe. Pentru că în unele locuri semnalul de telefonie mobilă este atenuat de relieful muntos potrivnic, a fost conceput un sistem de telecomunicaţii unic în lume, instalat pe o dronă profesională. Ea poate rămâne în aer foarte multe ore, fiind alimentată de la sol, din dispeceratul mobil de interventie și acoperă zona de căutare cu semnal mobil pe o rază de până la 10 km. Misiunile de noapte sunt și ele asistate de drone cu termoviziune și sisteme complexe de iluminare pe suprafețe mari. Tehnologii complementare se folosesc și pentru salvările din canioane, lacuri, râuri de munte, peșteri inundate sau zone afectate de viituri. Iar dronele acvatice și subacvatice găsesc persoanele dispărute, cu ajutorul detectoarelor cu inteligență artificială,.

Implementarea la nivel național a programului de analiză a datelor permite și altor structuri militare sau civile implicate în acțiuni de căutare și salvare în zonele extra-montane să beneficieze de serviciile gratuite oferite de Salvamont România prin Centrul Național de Analiză a Datelor.

  1. Dispeceratul Național Salvamont primește peste 14.000 de apeluri anual;
  2. Dronele survolează zone foarte accidentate și cu risc ridicat pentru salvatori;
  3. 85% dintre salvamontiştii români folosesc drone în misiunile de salvare montană;
  4. Drone specializate zboară în condiţii meteo dificile, iar localizarea se face prin fotogrametrie, termoviziune și AI;
  5. În doar 2 minute pot fi procesate cu inteligența artificială peste 300 de fotograme pentru găsirea de indicii esențiale.
×
TOP articole
x close