România numără deja câteva afaceri care au cerut și primit sprijin în dezvoltarea de proiecte moderne, care să fie în acord cu obiectivele Națiunilor Unite de sustenabilitate. Iar BCR a răspuns prezent când business-urile au avut nevoie de ajutor să țină pasul cu restul lumii.
Ioana Voinescu, Director Departament De Sustenabilitate BCR: “Sustenabilitatea, pe lângă a integra principii de sustenabilitate în operațiunile proprii, înseamnă în fapt a ghida întreg mediu de business, comunitățile locale și clienții noștri persoane fizice și juridice spre a gândi proiecte sustenabile.”
România a fost un tărâm perfect pentru inovație și schimbare
Ioana Voinescu, Director Departament De Sustenabilitate BCR: “Am finanțat companii care au deja modele de circularitate, modele care includ folosirea de materii prime reciclabile, reutilizabile în modeluri de afaceri. Apoi pe zona de persoane fizice, avem creditul “Verde casa mea natura”, care înseamnă „Ipotecar verde” pentru clădiri cu certificat A.”
Vrancart e un proiect de succes care a primit susținerea băncii în procesul de schimbare: o companie românească fondată în anul 1977 care nu doar că s-a adaptat constant la timpurile moderne. Le-a luat-o chiar înainte.
Ionel Ciucioi, Director Vrancart: „ Acum nouă ani de zile am început un amplu proces de restructurare, transformând compania dintr-un producător de hârtie într-un grup de firme 100% integrat din domeniul colectării până la produsul finit. A trece de la o producție în care accentul este pus pe producție, pe volumul producției, la o producție în care accentul este pus pe consumuri, pe eficiență și pe reducerea impactului asupra mediului.”
Prima măsură a fost legată de materia primă. A luat cele 150.000 de tone de deșeuri colectate anual și le-a integrat într-un proces circular de producție.
Ionel Ciucioi, Director Vrancart: „Am început să înlocuim hârtia din material virgin, hârtia din copaci, cu hârtie reciclată. Pe parcursul anilor am dezvoltat rețeaua de centre de colectare ajungând ca astăzi să reproducem hârtie 100% din material reciclabil.”
A doua măsură - reducerea amprentei de carbon și eficientizarea procesului de producție. Cu atât mai mult cu cât domeniul ambalajelor e unul complex, cu mari consumuri de energie și gaze naturale.
Ionel Ciucioi, Director Vrancart: „Avem în curs de implementare un proiect pentru un parc de 20 de MW solar și, de asemenea, un proiect de producție energie termică în cogenerare din deșeurile reciclabile. În urma implementării celor două proiecte, estimăm că ne vom acoperi singuri 100% energia termică și aproximativ 50% din energia electrică consumată pe toată platforma Vrancart.”
E o investiție mare, de 25 de milioane de euro, care în timp se va dovedi un plus. Pentru companie, pentru mediu, și pentru o Românie sustenabilă. Care va deveni astfel un partener egal al tuturor statelor europene.
- Proiecte de investiții în zona de energie regenerabilă au început în 2011 – azi e o cerere tot mai mare.
- A crescut finanțarea bancară în proiecte de panouri fotovoltaice, atât pentru consum, cât și pentru producție.
- Principala misiune a afacerilor de viitor e de a reduce amprenta de carbon, prin eficientizarea proceselor de producție.
- Prin centrele de colectare, Vrancart colectează 30% din cantitatea totală de deşeuri de carton şi hârtie din România
- De anul viitor, compania își va produce 100% energia termică și 50% din energia electrică necesară
- O investiţie de 25 de milioane de euro