Se aliniază astfel obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate de Organizația Națiunilor Unite până în 2030, care pun un accent deosebit pe educația și sănătatea copiilor. Mobexpert își propune să salveze și să redea comunității bazele sportive dedicate sportului de masă care au fost lăsate pradă nepăsării.
"Copii noștri trebuie să viseze. Fără vise, nu există realizări. Nu există posibilitatea unui copil să fie fericit, să fie sănătos, să fie puternic care să nu viseze.”, a spus Dan Șucu, Preşedintele Mobexpert.
Un vis pe care oamenii mari au datoria să-l susțină cu orice preț. Doar că, în ultimii ani, misiunea ne-a prins în offside.
"Când am mers cu proprii mei copii să facă sport, am fost absolut dezamăgit să văd că pur şi simplu nu mai există variante în Bucureşti în care copiii să facă cu adevărat sport în siguranţă.”, mai spus Dan Şucu.
În urmă cu șapte ani, Dan Șucu a decis că nu va lăsa visurile a mii de copii care iubesc fotbalul să fie zdrobite de realitate. Astfel că a început să caute soluții pentru a readuce la viață zecile de baze sportive abandonate din Capitală.
“Până la urmă, am ajuns la concluzia că cea mai simplă dintre variante este cumpărarea terenului.”, a mai adăugat Preşedintele Mobexpert.
A început cu două stadioane de cartier din nordul orașului. Unul dintre ele, „Coresi”, este dedicat sportului de masă. Investițiile s-au făcut de la firul ierbii.
"Sunt nişte granule speciale. Sunt tratate tocmai pentru ca vara, de la căldură, să nu degaje toxinele, substanţele acelea…”, a spus şi Marius Zamfir, antrenor.
Și oamenii pasionați, care fac echipă pentru a dribla provocările, sunt cheia unui loc care a prins viață în ultimul an și jumătate.
“Având o infrastructură bine pusă la punct, și părintele are încredere de a-și aduce copilul la sport. S-au luat toate măsurile pentru a elimina cam toți factorii periculoși pentru copii.”, a mai precizat antrenorul.
Pe terenurile bazei răsună acum, săptâmânal, glasurile a 500 de copii.
“Văd copiii cum se străduie și toată hărmălaia și toată agitația de acolo, îmi aduce aminte de ceea ce e cu adevărat normal. Așa trebuie să arate o bază sportivă. Și mă doare când merg în diferite locuri unde le văd abandonate.”, a mai spus Dan Șucu.
Bucureștiul e împânzit de baze sportive lăsate în paragină, năpădite de gunoaie, cu situații juridice incerte și vânate pentru proiecte imobiliare. Din 100 de astfel de locuri, câte erau în 1989, mai sunt funcționale câteva care, pur și simplu, supraviețuiesc.
Mobexpert își propune să salveze cel puțin 10 astfel de baze în toată țara, locuri în care să facă sport în mod regulat peste 3000 de copii.
"Familia mea si cu mine am hotărât împreună că vom investi în minim zece baze sportive, dar cel mai important lucru pentru noi este să găsim şcoli de fotbal care sunt cu adevărat competitive, care chiar în condiţii vitrege, în condiţii grele, au reușit să strângă un număr mare de copii şi să-i aducă la sport, să facă performanță.”, a mai spus Preşedintele Mobexpert.
Pe lângă cele două baze sportive deja achiziţionate proiectul va mai implica investiţii de încă 20 de milioane de euro în zece baze sportive din întreaga ţară.
- La baza sportivă „Coresi”, copiii se antrenează de trei sau patru ori pe săptămână, iar cotizația plătită lunar este între 200 și 400 de lei.
- 10 milioane de euro vor fi investite în cele două baze sportive cumpărate. Ambele cuprind terenuri de fotbal, vestiare, săli de forță, săli de recuperare, cabinete medicale, zone de relaxare.
- Proiectul total implică investiții de 20 de milioane de euro în zece baze sportive din întreaga țară, în care se vor antrena peste 3000 de copii.