Antena 3 CNN Coronavirus Cea mai periculoasă variantă COVID a dus la o explozie de noi cazuri! Este imună la majoritatea tratamentelor

Cea mai periculoasă variantă COVID a dus la o explozie de noi cazuri! Este imună la majoritatea tratamentelor

O nouă subvariantă a coronavirusului, numită XBB, s-a anunțat extrem de periculoasă la începutul acestei săptămâni, în Singapore. Noile cazuri de COVID-19 s-au dublat într-o singură zi, de la 4.700 luni, la 11.700 marți, XBB fiind mai mult ca sigur motivul. Aceeași subvarianță tocmai a apărut și în Hong Kong.

Cea mai periculoasă variantă COVID a dus la o explozie de noi cazuri! Este imună la majoritatea tratamentelor
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    17 Oct 2022   •   13:38

XBB este, în multe privințe, cea mai periculoasă formă a virusului. Este mai contagioasă decât orice variantă sau subvariantă anterioară. De asemenea, face ca o întreagă categorie de medicamente împotriva COVID să devină ineficientă.  

„Este probabil cea mai imună și pune cele mai mari probleme pentru tratamentele actuale pe bază de anticorpi monoclonali și pentru strategia de prevenire”, a declarat Amesh Adalja, expert în sănătate publică la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, pentru The Daily Beast

Aceasta este vestea proastă. Vestea bună este că noile vaccinuri „bivalente” de la Pfizer și Moderna par să funcționeze foarte bine împotriva XBB, chiar dacă vaccinurile originale sunt mai puțin eficiente. Ele nu vor preveni toate infecțiile și reinfecțiile, dar ar trebui să reducă semnificativ șansa de infecție severă care poate duce la spitalizare sau deces. „Chiar și în cazul variantelor imune, protecția vaccinului împotriva a ceea ce contează cel mai mult – boala severă – rămâne intactă”, a spus Adalja.  

Oamenii de știință au identificat pentru prima dată XBB în august. Este una dintre multiplele subvariante serioase care au evoluat de la varianta de bază Omicron, acumulând din ce în ce mai multe mutații ale structurii cheie a virusului - în special proteina spike, partea virusului care îl ajută să se prindă și să infecteze celulele. 

XBB are cel puțin șapte mutații noi. Mutații care, luate împreună, fac subvarianta mai greu de recunoscut de către sistemul nostru imunitar și, prin urmare, este mai probabil să se sustragă anticorpilor și să pătrundă în celulele noastre pentru a provoca infecție. 

×
Subiecte în articol: XBB
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close