Medicul Voichiţa Lăzureanu spune însă că oamenii nu au de ce să se sperie, deoarece clorura de sodiu este folosită ca stabilizator în vaccinul Pfizer.
”Gândiţi-vă că este vorba despre o doză de 0.3 ml, care se injectează. Se injectează intramuscular, nu intravenos, să zici că ar avea efect imediat şi absolut, iar doza de excipient este extrem, extrem de mică. Ca să provoace dezechilibru în organism, ar fi nevoie de o cantitate de clorură de potasiu, de zeci de ori mai mare.Şi, unde mai pui, că aceeaşi substanţă, stă la baza energizantelor şi a suplimentelor alimentare. Şi nimeni nu şi-a mai făcut atâtea griji pentru o cantitate destul de mare care există în aceste multiminerale. Pe de altă parte, clorura de potasiu se foloseşte şi ca medicament în hipopotasemii”, explică Voichiţa Lăzureanu, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş Timişoara.
Vaccinul Pfizer, eficiență de cel puţin 94% în Israel
Încă o analiză a pacienţilor imunizați indică faptul că vaccinul de la Pfizer are o eficiență de cel puțin 94% în Israel. A fost observat un declin de 94% în cazurile simptomatice Covid în rândul celor care au fost imunizați cu vaccinul Pfizer, conform unei cercetări efectuate de medicii de la Clalit.
Clalit a colectat date de la 1,2 milioane de israelieni, dintre care doar jumătate au fost vaccinați. S-a constatat că cea mai mare eficiență a vaccinului se înregistrează începând cu o săptămână după administrarea celei de-a doua doze.
Scăderea cazurilor simptomatice de Covid, potrivit „Jerusalem Post”, este de 94%, iar scăderea cazurilor severe de boală este de 92%. Eficacitatea vaccinului rămâne ridicată la toate grupele de vârstă cu vârsta de 16 ani și peste, inclusiv la cei peste 70 de ani.
Între timp, Ministerul Sănătății a actualizat datele, potrivit cărora 3,9 milioane de israelieni (dintr-un total de peste nouă milioane) au primit până acum o primă doză de vaccin. Dintre acestea, 2,5 milioane au primit și a doua doză.