Plasma va fi recoltată de la persoanele infectate cu coronavirus și vindecate, indiferent că acestea au fost asimptomatice sau nu.
”Este o procedură, nu știu dacă este vitală, pentru că știm foarte bine că nu există un tratament specific pentru COVID-19, sunt încercări, sunt studii care se fac, dar s-a constatat într-adevăr că plasma convalescentă COVID-19 ajută pacienții să iasă din starea critică într-un număr mai mare decât al celor care primeau doar medicație, drept pentru care încercăm și noi să îi ajutăm pe pacienții noștri”, a declarat Doina Goșa, director Centru de Transfuzii București.
”În câteva zile noi suntem pregătiți să începem, așteptăm să ne vină echipamentele de plasmafereză. Vom începe cu Institutul Matei Balș care este primul care a răspuns acestei încercări, facem un protocol cu ei, după care vom identifica pacienții vindecați. Este vorba de pacienții care au ieșit din spital și practic eu fost vindecați, au cele două buletine de analiză negative. La un interval de 2 săptămâni de la vindecare pot veni la centrul de recoltare să recolteze plasma”, a adăugat medicul.
Cu privire la modul de recoltare, Doina Goșa a spus că ”procedura presupune 2 tipuri de recoltare: o recoltare de sânge din care recoltăm 200 de ml de plasmă, dar noi nu vom face această procedură. Noi mergem pe procedura prin care, cu ajutorul unui echipament, recoltăm 600 ml de plasmă prin procedura de plasmafereză. Din acești 600 de ml vom face 3 punguțe, de câte 200 ml pentru a putea fi transfuzate la pacient”.
”Bineînțeles că donatorul de plasmă convalescentă COVID va trece prin toată selecția unui donator obișnuit de sânge, adică are aceleași criterii de eligibilitate. Vârsta trebuie să fie până în 65 de ani, fără comorbidități, să nu aibă diabet, să nu aibă afecțiuni cardiovasculare, deci să fie o persoană sănătoasă”, a spus medicul.