Antena 3 CNN Coronavirus Varianta Delta, cea mai urâtă versiune la care va ajunge virusul

Varianta Delta, cea mai urâtă versiune la care va ajunge virusul

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 13:12 27 Iun 2021 Modificat la 13:12 27 Iun 2021
o_1f96f97jb1qrf16rkphk18oh18q6b.jpg
Sursa foto: Getty Images

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis recent că Delta este cea mai „capabilă” variantă de până acum, având în vedere că se răspândește cu mai multă ușurință decât alte variante și ar putea duce la cazuri mai severe în rândul oamenilor nevaccinați.

„Delta este o variantă foarte contagioasă, cea mai urâtă versiune a virusului văzută până acum”, a spus Eric Topol, director al Institutului de Cercetare Scripps.

Însă, este posibil ca Delta să fie cea mai urâtă versiune la care va ajunge virusul. Cu alte cuvinte, virusul SARS-CoV-2 ar fi atins ceea ce epidemiologii numesc „capacitate de vârf”.

Topol și virologul italian Roberto Burioni au explorat acest scenariu într-o scrisoare publicată recent în jurnalul Nature. Cei doi au scris că virusul va atinge un punct în care nu va mai suferi mutații pentru a deveni mai infecțios.

În acel caz, „o variantă finală va persista și va deveni tulpina dominantă, trecând doar prin variații minime și ocazionale”.

Este mult prea devreme pentru a ști dacă acest lucru s-a întâmplat, având în vedere că Delta nu este încă dominantă la nivel global. Însă, cel mai probabil, scenariul se va adeveri curând. Delta a fost detectată în peste 80 de țări până acum și este dominantă deja în India și Regatul Unit.

„Cu siguranță, Delta urcă pe scara capacității. Indiferent dacă este în vârf sau nu, eu cred că este foarte greu de spus până când nu vom vedea mai multe schimbări. Dacă Delta devine dominantă în lume și nimeni nu se schimbă, atunci vom ști cam într-un an sau doi că aceasta este cea mai capabilă variantă”, a explicat Andrew Read, care studiază evoluția bolilor infecțioasă la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA.

Până la 21 iunie, a fost găsită în peste 75 de țări, inclusiv România.

Nepalul este cea mai afectată țară, urmată de Vietnam și India (30%, respectiv 22% din cazuri).

De fapt, în India, predominantă este încă varianta Kappa (sau B.1.617.1), cu circa jumătate de cazuri.

Și în SUA, unul din cinci cazuri noi e dat de varianta Delta, după ce, la începutul lui aprilie, reprezenta doar 0.1% dintre cazuri.

În Europa, această versiune a virusului reprezintă 11% din cazurile din Marea Britanie, dar doar 2% din cele din România (22 de cazuri din aproape 1.000 de secvențieri).

Însă 2% e și numărul cazurilor din Portugalia, iar acolo deja se pune problema reintroducerii unor restricții, după o creștere înregistrată în Lisabona.

Cel mai bun mod pentru ca noul coronavirus să atingă „capacitate de vârf”, au scris Topol și Burioni, este să devină mai contagioasă. Dacă variantă se răspândește deja rapid, nu va exista o nevoie urgentă pentru ca această să păcălească sistemul imunitar al corpului. Pur și simplu, varianta poate sări de la o persoană la alta.

De asemenea, este posibil ca două variante separate, spre exemplu Delta și Alpha, să-și combine mutațiile pentru a produce o tulpină mult mai infecțioasă. Astfel, o descendență complet nouă o va înlocui pe Delta și va deveni dominantă, potrivit  Science Alert. 

×
x close