Antena 3 CNN Coronavirus Care este rata de imunitate din România, obținută prin vaccinare și prin infectarea cu COVID-19

Care este rata de imunitate din România, obținută prin vaccinare și prin infectarea cu COVID-19

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că imunitatea de grup este, în mod real, mult mai mare în România, dacă se ține cont de persoanele vaccinate și cele care au trecut deja prin boală.

o_1f64vaubk8uth6m19pb1s5l62ub.jpg
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    20 Mai 2021   •   16:32

Potrivit calculelor făcute de Dr. Valeriu Gheorghiță, rata de imunitate din România a ajuns deja pe la 35-40%.

Medicul susține că persoanele care au trecut prin infectarea cu virusul COVID-19 și au format anticorpi sunt mult mai multe decât numărul cuprins în statisticile oficiale.

„Vorbim de peste un milion de cazuri de infecție SARS-CoV-2 raportate la nivel național. Probabil că în mod real sunt de cel puțin 2 până la 5 ori mai multe.

Deci, dacă am lua de două ori mai multe cazuri, ar însemna cel puțin 2 milioane de persoane care au trecut prin infecție și care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate. 

(...) În situația aceasta, deja vedem că vorbim de circa 6 milioane de persoane, mai mult sau mai puțin, care au un anumit grad de imunitate, or din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Acesta a ținut totuși să precizeze și faptul că există persoane care au trecut prin boală, dar s-au și vaccinat anti-COVID-19.

„Acest grad de suprapunere nu estimăm că este unul foarte mare, probabil că vorbim de 20-30 la sută procent de suprapunere”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Rata persoanelor vaccinate cu o singură doză în România - 23%

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a precizat că, dacă ar fi să ținem cont de persoanele vaccinate doar cu o doză - 4 milioane de persoane - rata de imunizare la nivel național ar fi de 23%.

„Categoric, observăm şi noi în România beneficii legate de campania de vaccinare, cu siguranţă că imunitatea cumulată - imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală - probabil că este mult mai mare decât 23%, probabil că depăşeşte deja 30-35%.

Elementul care conduce în mod deosebit la controlul epidemiei este legat de rata de acoperire vaccinală în marile oraşe, în municipii, unde avem 40%, chiar peste 40% - cum este municipiul București, 42 la sută - în populaţia eligibilă.

Acest lucru aduce un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic, pentru că în marile orașe avem interacțiune crescută între persoane și număr crescut de cazuri”, a explicat Dr. Valeriu Gheorghiță.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close