Antena 3 CNN Coronavirus Cât este valabil certificatul COVID. Se discută anumite schimbări în document

Cât este valabil certificatul COVID. Se discută anumite schimbări în document

În acest moment, certificatul digital de vaccinare este valabil până în iunie 2022, însă în perioada următoare lucrurile s-ar putea schimba. Și asta pentru că sunt ţări, precum Franţa, în care eliberarea certificatui verde va fi posibilă doar după doza booster, la persoanele de peste 65 de ani.

certificat covid
Sursa foto: Cameron Spencer/Getty Images
de Andreea Cigolea    |    18 Noi 2021   •   14:23

”În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (iunie 2022, n.r.), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situaţie pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri şi impact pe sistemul social, sistemul medical şi sistemul economic.

Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de când a fost implementat este una rezonabilă. Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecţiei pe care noi o avem după vaccinare, aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv şi atunci se preconiza protecţie care se va menţine cel puţin un an.

Faptul că, între timp, vedem că ne confruntăm cu acest val 4 general de varianta Delta, mult mai contagioasă, mult mai transmisibilă, şi care generează mai multe cazuri de îmbolnăvire şi are şi această capacitate de a ocoli parţial răspunsul imun după boală sau după vaccinare, s-a impus efectuarea dozei booster, la minimum şase luni de la prima schemă de vaccinare.  

Vedem că deja Franţa a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă şi în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că nu este exclus ca în perioada următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital.

Cel puţin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical, să fie nevoie de includerea unei doze booster în certificatul de vaccinare, doză de rapel la minimum şase luni”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV.

Obligativitatea dozei booster în România

Obligativitatea dozei 3 nu se ia în calcul în acest moment în România, booster-ul fiind ferm recomandat anumitor categorii.

”În România nu sunt în acest moment discuţii ca doza 3 să devină obligatorie pentru anumite categorii, este ferm recomandată celor care au cea mai mare nevoie: persoanele peste 65 de ani, persoanele care au afecţiuni cronice, persoanele care au risc mare de expunere şi de îmbolnăvire (personalul medical, personalul din învăţământ), dar şi celelalte persoane care au cel puţin şase luni de la momentul vaccinării.

La persoanele care au fost vaccinate cu schemă completă şi au şi istoric de trecere prin boală se poate temporiza efectuarea dozei de rapel. Datele ne arată că o persoană care este cu istoric de trecere prin boală şi are şi o schemă de vaccinare completă are un nivel ridicat de protecţie”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
 

 

×
Subiecte în articol: COVID-19
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close