Antena 3 CNN Coronavirus Vaccinurile anti-COVID, livrate în containere în care se transporta mâncare congelată

Vaccinurile anti-COVID, livrate în containere în care se transporta mâncare congelată

Andreea Cigolea
4 minute de citit Publicat la 11:45 13 Dec 2020 Modificat la 11:45 13 Dec 2020
Vaccinurile anti-COVID, livrate în containere în care se transporta mâncare congelată

Pentru ca acest lucru să se întâmple, firma a reutilizat containere utilizate în mod obișnuit pentru transportul tonului proaspăt în Japonia, care necesită condiții similare de frig.

"Am luat acel produs și l-am modificat", a declarat pentru CNN Business Francesco Incalza, președintele Thermo King.

Tonul trebuie depozitat la -60 grade Celsius pentru a-și menține calitatea și nuanța de roșu intens când ajunge la supermarketuri și restaurante, a spus Incalza. Vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer și BioNTech trebuie depozitat la -70 grade Celsius în timpul transportului.

Așadar, Thermo King, care face parte din Trane Technologies, cu sediul în Irlanda, a făcut câteva modificări, adăugând o izolație suplimentară și reglând sistemul de refrigerare, astfel încât să poată fi și mai rece. Fiecare container de 20 de metri lungime poate transporta 300.000 de doze de vaccin Pfizer - primul care a fost aprobat pentru utilizare de către țările occidentale după teste riguroase - pe uscat sau pe mare. Unele au fost deja vândute și își fac drum pe tot globul.

Menținerea la rece a vaccinurilor, una dintre principalele probleme în distribuirea vaccinului în întreaga lume

Produsele farmaceutice trebuie, în general, păstrate la o temperatură de 2 până la 8 grade Celsius în timpul transportului. Dar vaccinul Pfizer este diferit. Un alt vaccin produs de Moderna, poate fi păstrat la -20 grade Celsius.

Experții în logistică spun că menținerea la rece a vaccinurilor este una dintre principalele probleme în distribuirea lor în întreaga lume. Dar ei cred că este posibil, având în vedere sofisticarea așa-numitului „lanț de frig”, care a menținut zeci de ani mâncarea și medicamentele din întreaga lume la temperaturi specifice.

Tehnologia nu este ieftină. Imperial College din Londra constată că o mare parte din cheltuielile programelor de vaccinare provin din cerințele lanțului rece, care pot reprezenta până la 80% din costurile totale.

În etapa 1 de vaccinare se vor imuniza următoarele persoane:


- lucrători din domeniul sănătății și social;
- sistem public și privat: personalul din spitale și unități ambulatorii, respectiv personalul medical sanitar, personalul auxiliar, personalul administrativ din securitate și pază și alte categorii;
- personalul din sistemul de medicină de urgență, ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU și UPU;
- personalul din medicina primară din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
- personalul din laboratoare farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
- personalul din serviciile stomatologice;
- medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical, paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare
- personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale, personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu, personalul din serviciile de sănătate publică și anume din Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică;
- personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea proprie sanitară;
- personalul din centrele de dializă și transfuzii;
- personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

În etapa a doua intră populația de risc respectiv:


- adulții cu vârsta peste 65 de ani;
- persoanele aflate în evidență cu boli cronice indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate;
- lucrătorii care își desfășoară activitatea în domenii cheie esențiale, respectiv personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora;
- personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și autorității judecătorești;
- personalul din sectorul economic vital care au responsabilități în procesare distribuție și comercializare a alimentelor de bază. Aici intră următoarele categori:
- panificație lactate carne fructe și legume;
- uzine de apă, epurare transport și distribuție de apă;
- centrale electrice, producție transport și distribuție curent electric;
- unități de producție transport și distribuție gaze;
- unități de producție transport și distribuție combustibili lichid și solizi;
- unități de producție transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- transport de persoane și mărfuri;
- noduri feroviare;
- aeroporturi civile și militare porturi esențiale din comunicații și anume serviciul de telecomunicații speciale, radioul și televiziunea națională;
- personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- personalul poștal din serviciile de curierat;
- personalul cultelor religioase;
- personalul media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaj în unitățile medicale;
- personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

În etapa a treia este vaccinată populația generală, respectiv populația adultă și populația pediatrică în funcție de evoluția epidemiologică și caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârste sub 18 ani.

Catagrafierea populației se va face pe mai multe niveluri: se va catagrafia personalul din domeniul sănătății, domeniul social și din serviciile esențiale, din infrastructura critică, care va beneficia de vaccinare la locul de muncă și / sau în centre de vaccinare.

Pentru fazele ulterioare populația de risc și populația generală vor fi catagrafiate de la nivelul rețelei de medicină de familie și / sau al autorităților locale și prioritizate pentru vaccinare în funcție de riscurile de sănătate asociate și în funcție de exprimare a consimțământului, potrivit Strategiei Naționale de Vaccinare aflată în vigoare.

Câți oameni trebuie să se vaccineze ca să scăpăm de pandemie

Vaccinarea anti-COVID-19 se va desfășura rapid, însă e nevoie ca 70 – 80 la sută dintre cetățeni să se vaccineze pentru a pune capăt epidemiei, susține medicul Adrian Marinescu. Acesta este sigur că dacă mesajele vor fi clare, oamenii vor accepta imunizarea.

Medicul Adrian Marinescu a spus că strategia de vaccinare este la fel peste tot, aceleași probleme din România sunt în mai toate țările europene, pentru că este o provocare imensă, cum nu a mai existat până acum.

”Cred că este în mod obligatoriu ca lucrurile să meargă bine. Se fac pregătiri în continuare. Să știți că aceste probleme nu le-am avut numai noi în România, practic au existat peste tot în Europa și în lume. A fost o provocare pentru că o astfel de campanie nu s-a mai întâmplat vreodată. E prima dată când există o campanie de asemenea amploare pentru un vaccin există. Nu a fost așa ceva. Clar că vor fi niște probleme și lucrurile trebuie structurate, dar eu cred că se vor desfășura așa cum trebuie, pe bază de etape”, a spus dr. Marinescu.

×
Etichete: vaccin COVID-19
TOP articole
x close