Antena 3 CNN Coronavirus Vaccinul AstraZeneca are eficiență 100% împotriva bolii severe şi a spitalizării, arată cel mai nou studiu publicat în SUA

Vaccinul AstraZeneca are eficiență 100% împotriva bolii severe şi a spitalizării, arată cel mai nou studiu publicat în SUA

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 14:42 22 Mar 2021 Modificat la 14:42 22 Mar 2021
o_1f1cv99sgeva3hg15mh13lduonb.jpg
Sursa foto: Hepta

Dintre participanţii la analiza intermediară, aproximativ 20% aveau vârsta de 65 de ani şi peste, în timp ce aproximativ 60% aveau comorbidităţi asociate cu un risc crescut de progresie formei severe de SARS-CoV-2, cum ar fi diabetul sau bolile cardiace, realtează CNBC.

Prin comparaţie, vaccinul Moderna are o eficacitate mai mare de 94% în prevenirea coronavirusului, iar vaccinul Pfizer-BioNTech s-a dovedit a avea 95% eficienţă.

AstraZeneca a declarat că va continua să analizeze datele şi să se pregătească pentru analiza primară care va fi trimisă în următoarele săptămâni Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente pentru autorizaţia de utilizare de urgenţă.

Rezultatele vin în contextul în care mai multe ţări au suspendat temporar utilizarea vaccinării cu serul AstraZeneca în urma apariţiei cheagurilor de sânge la unele persoane vaccinate. Experţii din domeniul sănătăţii au criticat aspru această mişcare, citând lipsa de date, în timp ce analiştii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra absorbţiei vaccinurilor, pe măsură ce virusul continuă să se răspândească.

Germania, Franţa, Italia şi Spania sunt printre ţările care au reluat utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca după ce Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că serul este sigur şi eficient.

Valeriu Gheorghiță, despre scandalul AstraZeneca: Cel mai greu moment al campaniei

Scandalul izbucnit în urma efectelor adverse produse de vaccinul AstraZeneca a fost cel mai greu din campania de vaccinare de până acum, în România, a spus, duminică, dr. Valeriu Gheroghiță.

”Asupra campaniei în sine, asupra faptului că au fost locuri anulate, nu m-ar îngrijora, ci a crescut puțin neîncrederea față de toate vaccinurile, nu doar față de cel de la AstraZeneca. Oamenii și-au pus întrebarea că dacă se ridică această problemă față de AstraZeneca, oare celelalte au problemă și ele?

Categoric, informarea și comunicarea în această perioadă sunt foarte importante și mai mult decât atât, cred că e cel mai greu moment al campaniei de vaccinare pentru că realmente oamenii au nevoie de răspunsuri, oamenii sunt preocupați (...), îngrijorați”, a spus Gheorghiță la un post de televiziune.

Acesta a precizat că efectele adverse ar apărea între 4 zile și 14 zile, dar nu s-a stabilit o relație de cauzalitate între vaccinare și trombozele apărute la cazurile cercetate în Europa.

Ce reacții ar trebui să trimită o persoană la medic după vaccinare

Întrebat ce reacții ar trebui să trimită o persoană la medic după vaccinare, Valeriu Gheorghiță a spus că acestea sunt ”durere de cap care persistă mai mult de trei zile și care se accentuează progresiv și nu este controlată cu medicația obișnuită, sângerări care apar pe piele sau la nivelul mucoaselor, dureri abdominale care nu trec sau disconfort la respirație sunt semnale de alarmă care trebuie să trimită persoana respectivă la medic, la medicul de familie sau la Urgență”.

 

×
TOP articole
x close