Mulți români se întreabă de ce să-și facă a 4-a doză, ce protecție le oferă și la ce este utilă.
România are însă 21 de persoane care s-au vaccinat deja cu doza 4. Sunt cei care au făcut acest lucru în baza unei recomandări clare din parte medicului. Ne referim la pacienți cu diverse afecțiuni oncologice, cu stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ, fie că vorbim de radioterapie sau chimioterapie, pacienți post-transplant.
De astăzi însă toți cei care au peste 18 ani, pot merge în centrele existente și în cabinetele medicilor de familie pentru a cere doza 4. Cei care nu au medic de familie pot merge la oricare cabinet care are vaccinuri anti-COVID.
În București singurele centre deschise mai sunt cele din spitalele Floreasca, Colțea, Balș, Universitar și Pantelimon.
Doza a 4-a este recomandată în special celor care au peste 60 de ani.
Se tot vorbește însă de riscul apariției unui nou val în toamnă. Niciun specialist nu exclude acest lucru, însă lucrurile ar putea fi grave doar în cazul în care o sa apară o nouă tulpină periculoasă, spune Ministerul Sănătății.
Noile vaccinuri ar trebui sa fie adaptate și se lucrează deja la acest lucru. Și România va primi vaccinuri adaptate dacă se va întâmpla asta.
SUA, Franța, Danemarca și Ungaria sunt printre țările care deja administrează a 4-a doză.
La finalul anului trecut, Israelul a devenit prima țară din lume care a început administrarea dozei 4, numită și a doua doză booster.