În urma studiului a rezultat faptul că sângele prelevat de la persoanele care au fost vaccinate cu serul Pfizer a neutralizat o versiune tehnică a virusului, ce conţinea aceleaşi mutaţii ca varianta extrem de contagioasă, P1, ce a fost identificată iniţial în Brazilia.
Totodată, oamenii de ştiinţă susţin că abilitatea de neutralizare a fost similară cu efectul vaccinului asupra unei versiuni anterioare a virusului, mai puţin contagioase, depistate anul trecut.
Mai mult decât atât, anterior, Pfizer a precizat că serul produs şi-a dovedit capacitatea de a neutraliza şi varianta britanică de COVID-19, dar şi tulpina sud-africană a virusului. Totuşi, tulpina din Africa de Sud poate reduce anticorpii de protecţie declanşaţi de serul anti-COVID, informează Reuters.
Tulpina braziliană, confirmată în România
Luni, Institutul Naţional de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunţat primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană din România. Potrivit datelor oderite de INSP, unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Bucureşti. Pacientul este simptomatic, având condiţii medicale preexistenţe şi fără istoric de călătorie.
Cel de-al doilea caz este tot un bărbat în vârstă de 57 de ani, tot din Municipiul Bucureşti, în vârstă de 57 de ani. Pacientul este simptomatic, având condiţii medicale preexistente, dar care ar proveni dintr-un focar de infectare cu trei cazuri.
În acest context, Raed Arafat a declarat, la Antena 3 că singura soluţie cu adevărat eficientă este vaccinarea, iar cea mai importantă măsură de precauţie este respectarea tuturor normelor sanitare.
"Era de așteptat (...) Dacă se călătorește, dacă lumea merge în concedii peste tot, era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România. Unica metodă de control rămâne partea de protecție: mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara.
Am luat măsuri pentru care am fost criticați: testele negative realizate în ultimele 72 de ore la îmbarcare în avioanele care vin din țările aflate în zonele galbene spre România.
Vaccinul rămâne la soluția optimă. E posibil să ajungem la alte doze de rapel, la fel ca în cazul vaccinului antigripal, pentru că apar mutații care necesită noile doze" a declarat şeful DSU, la Punctul de întâlnire.