Anterior comunicatului oficial, premierul Viktor Orban a declarat că va opta pentru vaccinul chinezesc întrucât este cel în care are „cea mai mare încredere”.
Presa internaţională remarcă faptul că, prin această decizie, Ungaria continuă să se distanţeze de măsurile luate în interiorul Uniunii Europene, unde, până vineri după-amiază, erau aprobate doar vaccinurile de la Pfizer - BioNTech şi Moderna.
Vaccinul Sinopharm este privit cu un anumit scepticism în comunitatea ştiinţifică occidentală, după ce rezultatele din luna decembrie au indicat o eficienţă de 79%, cu aproximativ 15% mai slabă decât a serurilor dezvoltate de Pfizer şi Moderna.
Săptămâna trecută, autorităţile ungare au aprobat vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford şi pe cel rusesc, creat de Institutul Gamaleia din Moscova. Iniţiativa Ungariei a fost criticată în Uniune, unde este privită drept o altă măsură menită să submineze solidaritatea blocului comunitar.
Până în prezent, în această ţară au fost vaccinate aproximativ 188.000 de mii de persoane. Autorizarea vaccinurilor din Rusia şi China a fost criticată dur de opoziţia politică ungară.