Astfel, compania Moderna a obţinut avizul Agenţiei Europene pentru Medicamente (AEM) pentru a comercializa vaccinul împotriva COVID-19 în ţările Uniunii Europene.
Potrivit AEM, acesta este cel de-al doilea vaccin împotriva COVID-19 recomandat pentru autorizare.
"Acest vaccin ne oferă un nou instrument pentru depăşi problema urgentă cu care ne confruntăm. Este un rezultat al eforturilor depuse de toţi cei implicaţi în această luptă. Am reuşit să obţinem al doilea vaccin la aproximativ un an de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat pandemia", a declarat Emer Cooke, directorul executiv al Agenţiei.
Un studiu clinic de amploare a arătat că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna are o eficacitate mare în prevenirea îmbolnăvirii persoanelor peste 18 ani.
Studiul a implicat aproximativ 30.000 de persoane. Jumătate dintre acestea au primit vaccinul, în timp ce cealaltă jumătate a primit placebo. Oamenii nu au ştiut dacă au primit vaccinul sau medicamentul placebo.
Astfel, studiul a arătat că 94,1% dintre oamenii care au primit vaccinul au fost feriţi de infecţia cu coronavirus. Doar 11 din 14,134 de persoane vaccinate s-au îmbolnăvit de COVID-19 şi au avut simptome specifice.
De asemenea, studiul a relevat o eficacitate de 90,9% în rândul participanţilor cu risc sever de îmbolnăvire, inclusiv persoane cu afecţiuni pulmonare, cardiace, obezitate, diabet sau infecţie cu HIV, notează Agenţie Europeană pentru Medicamente.
Vaccin Moderna împotriva COVID-19, reacţii adverse
Potrivit studiului, vaccinul Moderna este administrat în două doze, la o diferenţă de 28 de zile, intramuscular, în braţ. Studiul confirmat de AEM a arătat că cele mai comune reacţii adverse au fost uşoare sau moderate şi au dispărut în câteva zile de la vaccinare.
Cele mai des întâlnite reacţii adverse au fost: durere şi umflături în zona injectată, oboseală, frisoane, febră, dureri de cap, durere în muşchi şi încheieturi, ameţeală sau vărsături.