Antena 3 CNN Coronavirus Vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului, aprobat pentru utilizare

Vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului, aprobat pentru utilizare

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 09:30 30 Dec 2020 Modificat la 09:30 30 Dec 2020
o_1eqp8ru9f1qk51jn4kn31g62g14b.jpg

Vaccinul conceput de oamenii de știință de la Universitatea din Oxford a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie, conform BBC. Acesta marchează un moment de cotitură major și va duce la o extindere masivă a campaniei de imunizare din Marea Britanie.

Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze de la producătorul AstraZeneca - suficient pentru a vaccina 50 de milioane de oameni. Aprobarea de către autoritatea de reglementare a medicamentelor înseamnă că vaccinul este atât sigur cât și eficient.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost conceput în primele luni ale anului 2020, testat pe primul voluntar în aprilie și de atunci a trecut prin studii clinice la scară largă care au implicat mii de oameni.

Grupul farmaceutic AstraZeneca susţinea recent că a găsit, după cercetări suplimentare, „formula câştigătoare” pentru vaccinul său împotriva Covid-19 dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford.

„Credem că am găsit formula câştigătoare şi cum putem obţine eficienţă, care, cu două doze, este la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri", spunea directorul general Pascal Soriot în Sunday Times, adăugând că vaccinul AstraZeneca asigură „100% protecţie împotriva formelor severe de Covid-19”.

Vaccinul Oxford / AstraZeneca era aşteptat cu nerăbdare, deoarece este relativ ieftin şi nu trebuie păstrat la temperaturi la fel de scăzute ca cel de la Pfizer / BioNTech, de exemplu, depozitat la -70 grade. Acest lucru face mai uşoară vaccinarea pe scară largă, precum şi în casele de îngrijire medicală.

Şapte români din cei aproape 3.000 vaccinaţi împotriva COVID au avut reacţii adverse

Aproape 3.000 de persoane vaccinate împotriva COVID-19 în România în numai câteva zile şi şapte oameni au prezentat reacţii adverse minore.

Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că, din cele 2.778 cadre medicale vaccinate, şase persoane au avut reacţii adverse în ultimele 24 de ore.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, în ultimele 24 de ore sunt 712 de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech. 

În total, s-au imunizat împotriva coronavirusului 2.778 de persoane. Numărul de reacții adverse din ultimele 24 de ore a ajuns la șase reacții "comune și minore", astfel: două reacții de tip local, cu durere la locul injectării și patru reacții generale: două febriledouă alergice de tip urticarie.

În total, în cele trei zile de vaccinare, au fost șapte reacții adverse.

×
Etichete: vaccin
x close