Antena 3 CNN Coronavirus Comisia Europeană a aprobat utilizarea vaccinului anti-COVID produs de Pfizer. Acest vaccin se va utiliza în România din 27 decembrie

Comisia Europeană a aprobat utilizarea vaccinului anti-COVID produs de Pfizer. Acest vaccin se va utiliza în România din 27 decembrie

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 20:35 21 Dec 2020 Modificat la 20:35 21 Dec 2020
o_1eq38pjop1hskl0v5brp5u1bm3b.jpg

Anunţul a fost făcut de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Astăzi, adăugăm un alt capitol important în lupta noastră împotriva COVID-19. Am luat decizia de a pune la dispoziţia cetăţenilor europeni primul vaccin anti-COVID. Am acordat licenţă condiţionată de intrare pe piaţă vaccinului produs de BioNTech şi Pfizer. Agenţia Europeană a Medicamentului a evaluat vaccinul şi a concluzionat că este sigur şi eficient împotriva Covid-19", a precizat von der Leyen.

Anunţul făcut de şefa Comisiei Europene vine ca urmare a faptului că, tot luni, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat autorizarea condiţionată pe teritoriul Uniunii Europene a vaccinului Pfizer-BioNTech.

Hotărârile EMA, autoritate cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa, sunt, de regulă, aprobate formal de Comisie la un interval de câteva zile, dar faptul că preşedintele C.E. a preferat să nu mai aştepte indică urgenţa situaţiei pandemice de pe continent.

Produsul Pfizer-BioNTech este primul vaccin anti-COVID autorizat de EMA.

Liber la vaccinare în UE începând de la finele săptămâni

În urma deciziei de luni, ţările din UE vor putea să demareze campanii naţionale de vaccinare în această săptămână.

Ţări din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, Austria şi Italia, au menţionat deja că plănuiesc să înceapă vaccinările pe 27 decembrie, în contextul în care Europa încearcă să ajungă din urmă Statele Unite şi Marea Britanie. Aceste două state au demarat deja campaniile lor de vaccinare la începutul lunii decembrie.

Recomandarea adoptată de EMA privind utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech vizază persoanele din Europa cu vârste de cel puţin 16 ani.

Campaniile de vaccinare în Europa urmează să se desfăşoare pe fondul alertei provocate de identificarea în Marea Britanie a unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2, deosebit de contagioasă.

Mai multe ţări, inclusiv România, şi-au suspendat legăturile aeriene turistice şi comerciale cu Regatul Unit cu doar câteva zile înaintea Crăciunului.

Pandemia de COVID-19 a ucis peste 470.000 de europeni şi pare că şi-a intensificat ritmul de răspândire în perioada de iarnă, afectând grav economiile naţionale.

Campania menită să combată pandemia se va realiza în etape, iar personalul medical din prima linie şi rezidenţii din căminele de îngrijire a persoanelor vârstnice vor avea prioritate la vaccinare.

Cele mai multe programe naţionale de vaccinare din Europa nu vor viza populaţia generală decât spre sfârşitul primului trimestru al anului 2021.

Obiectivul celor 27 de ţări membre ale UE este acela de a atinge un prag de vaccinare de 70% în rândul celor 450 de milioane de cetăţeni europeni.

×
x close