Ele se află la originea noului val de infecţii din Africa de Sud şi Portugalia.
Specialiştii consideră că răspândirea noilor subvariante BA.4 şi BA.5 survine ca urmare a capacităţii lor de a evita protecţia imună indusă de infecţia sau vaccinarea anterioară, în special dacă a trecut o perioadă mai lungă de timp.
Persoanele vaccinate au avut rezultate mai bune în studiile in vitro efectuate până acum, însă protecţia derivată din vaccinurile disponibile în prezent scade în timp împotriva variantei Omicron.
Cercetătorul Octavian Jurma comentează decizia autorităţilor din România de a raporta săptămânal numărul de infecţii cu SARS-CoV-2.
”Săptămâna trecută au fost confirmate primele două cazuri de BA.4 şi încă 7 cazuri noi de BA.5. Ştirea cea mai importantă este însă că s-a luat decizia politică de se ignora cu totul valul 6 al pandemiei de COVID-19. D
ecizia de a nu se mai raporta zilnic date vitale pentru monitorizarea evoluţiei pandemiei de COVID-19 întârzie cu încă două săptămâni depistarea unor tendinţe şi este precipitată tocmai de înrăutăţirea tabloului pandemic săptămâna trecută.
Avem motive obiective să «stingem lumina» în privinţa pandemiei de COVID-19? NU! Avem toate motivele să mărim gradul de supraveghere a pandemiei doar din analiza datelor de săptămâna trecută”, spune cercetătorul pe contul său de socializare.
Aceasta pentru că acele două subvariante sunt cele mai infecţioase versiuni produse de pandemie până acum, numărul de cazuri a crescut în condiţiile în care se testează puţin şi, în plus, numărul copiilor spitalizaţi e mai mare, argumentează cercetătorul.
Decizia autorităţilor de la noi, mai spune Jurma, este în contrast puternic cu anunţul UE de a prelungi cu un an certificatul verde care la noi nici măcar nu a fost adoptat.