Antena 3 CNN Coronavirus Noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte ameninţător în Marea Britanie are mutaţii majore

Noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte ameninţător în Marea Britanie are mutaţii majore

Silvia Țigănilă
1 minut de citit Publicat la 09:10 16 Dec 2020 Modificat la 09:10 16 Dec 2020
o_1epl5nn2b13bt16nlthj1nl71h41b.jpg
Sursa foto: Agerpres

Mutaţiile descoperite la noua tulpină de coronavirus includ schimbări ale proteinei cu ”ţepi” pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o foloseşte pentru a infecta celulele umane, anunță un grup de cercetători.

Tulpină nouă de coronavirus. Nu este clar dacă aceste mutaţii conduc la mai multe infecţii

”Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare”, au spus cercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, într-un comunicat.

Noua variantă include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi. 

Guvernul britanic a anunţat, luni, o creştere a noilor infecţii

Nu există dovezi că varianta ar provoaca infecţii severe cu Covid-19, sau că ar face vaccinurile mai puţin eficiente, au spus oamenii de ştiinţă.

Dr. Jeremy Farrar, directorul Wellcome ( organizație de caritate, axată pe cercetarea biomedicală, cu sediul în Londra), a declarat că "supravegherea și cercetarea trebuie să continue și trebuie să luăm măsurile necesare pentru a rămâne înaintea virusului."

Laboratoarele de testare din Marea Britanie au preluat această nouă variantă de coronavirus

Prof. Alan McNally, expert la Universitatea din Birmingham a făcut un apel la o perspectivă calmă şi raţională asupra apariţiei noii tulpini a SARS-CoV-2.

”Să nu fim isterici. Nu înseamnă că este mai transmisibil, mai infecțios sau periculos. Eforturi uriașe sunt în curs de a caracteriza varianta și a înțelege apariția acesteia.

Este important să păstrăm o perspectivă calmă și rațională asupra tulpinii, deoarece aceasta este o evoluție normală a virusului și ne așteptăm ca noi variante să vină și să plece și să apară în timp", a precizat McNally pentru BBC.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este de părere că nu există o evoluție diferită a bolii

Medicii britanici trag un semnal de alarmă după ce o nouă formă de coronavirus a fost descoperită în Marea Britanie. Peste 1.000 de persoane au fost diagnosticate cu noua mutație COVID-19, însă autoritățile susțin că ea nu poate cauza forme severe ale bolii.

Întrebat dacă vaccinul deja aprobat în Marea Britanie va avea efect și împotriva noii tulpini, Alexandru Rafila a declarat, la Antena 3, că în opinia sa, ”nu există motive de îngrijorare cu privire la eficacitatea vaccinului față de virus, atât în forma clasică, cât și în cazul formelor apărute ulterior datorită unor mici mutații care se înregistrează în mod natural la acest tip de virus”. 

Citiți și: Alexandru Rafila, primele declarații despre noua tulpină de coronavirus apărută în Anglia

×
Parteneri
x close