În fața valului 4, personalul medical își adună iar forțele. Cei care au nevoie de ajutor sunt oamenii nevaccinați, avertizează medicii. Este și cazul unui bărbat de 48 de ani care a ajuns la spital cu insuficiență respiratorie. Pacientul mărturisește că a amânat să vină la doctor deși s-a simțit rău.
Pacient: Sunt o fire activă, stau de 11 zile în pat, e ceva groaznic!
Reporter: Ce simțiți, ce vă apasă mai mult?
Pacient: Tusea, când vine noaptea e infernal. Nu poți... Nu m am vaccinat.
Reporter: Si cei din familia dvs care au ieșit pozitivi?
Pacient: Nici ei, niciunul nu ne-am vaccinat.
Reporter: Acum vă pare rău ca nu v-ați vaccinat?
Pacient: Nu, nu-mi pare rău, sincer.
Reporter: Daca ați putea sa dați timpul înapoi, v-ați vaccina?
Pacient: Nu, dar nici nu aș vrea sa mai ajung aici.
Din ce în ce mai multe persoane vaccinate se prezintă la Camera de Gardă
Virusul nu îi ocolește nici pe cei vaccinați. Alexandra a luat boala de la un eveniment unde au participat mai multe persoane.
Pacientă: De miercuri au început sa apară simptomele, cu tuse, cefalee și de vineri pierderea mirosului si gustului. Fiind vaccinată nu am purtat mască și apoi, la 4 zile, au început să apară simptomele.
Reporter: Când v-ați vaccinat?
Pacientă: În luna februarie, cu ambele doze.
Medicii privesc cu îngrijorare noul val de îmbolnăviri
”A început să crească numărul de prezentări, din păcate, atât persoane vaccinate cât și nevaccinate. Însa avantajul persoanelor vaccinate este că fac o forma ușoară de boală”, spune medicul infecționist Cristina Neaga.
”În continuare sunt și foarte multi pacienți nevaccinați, cu comorbidități, care merg prost și necesită chiar Terapie Intensivă”, mai spune medicul.
Numărul pacienților de la Matei Balș s-a dublat în doar o săptămână
Lupta a început din nou și la Institutul Matei Balș din Capitala, odată ce numărul pacienților infectați cu SARS CoV 2 s-a dublat într-o singura săptămâna.
”Ne aducem aminte că a fost aceeași problemă, mai ales în Capitală, și în general în orașele mari, vor fi mai multe infecții și de aici și pacienți cu forme critice. Și trebuie să fie mai multe locuri de ATI pregătite pentru astfel de situații, a declarat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş
Deja la Spitalul Victor Babeș din Capitală nu mai este niciun loc liber la Terapie Intensivă. Unitatea Medicală îngrijește de aproximativ o lună și bolnavii non-COVID.
”Din păcate, din nou avem din ce în ce mai mulți pacienți care se prezintă în camera de gardă sau sunt aduși cu ambulantele de acasă. Din păcate cei mai mulți au forme severe de boală”, spune medicul Simin Ausel Florescu.
”Noi suntem pregătiți, așa cum am fost de un an si ceva exclusiv COVID, așa putem redeveni. Practic, tot ce s-a secvențiat în ultimele săptămâni, sunt Delta, dar nu s-a realizat secvențial la toți pacienții internați. Dar la ce s-a făcut, este preponderent varianta Delta”, a continuat ea.
Potrivit Ministerului Sănătății, în prezent sunt 50 de paturi de Terapie Intensivă disponibile în spitalele din Capitală, iar la nivel național sunt 500.