Antena 3 CNN Coronavirus Tratamentele ingenioase create de medici şi experţi, care ar putea pune capăt pandemiei de coronavirus

Tratamentele ingenioase create de medici şi experţi, care ar putea pune capăt pandemiei de coronavirus

Marius Ioniţă
4 minute de citit Publicat la 13:31 13 Feb 2021 Modificat la 13:31 13 Feb 2021
o_1eudibbcr1k5fmgr15l51qs72k6b.jpg

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, oamenii de ştiinţă au căutat un leac pentru virusul mortal care a pus stăpânire pe întreaga planetă. Un an mai târziu, omenirea a primit vaccinul împotriva noului coronavirus, însă este nevoie de mai mult timp până când majoritatea populaţiei va fi imunizată.

Cercetătorii de pe tot mapamondul au căutat soluţii pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus care a îmbolnăvit aproape 109 milioane de oameni şi a ucis 2.4 milioane de persoane.

Spray nazal care ucide virusul înainte să ajungă în plămâni

În Turcia, au creat un spray nazal anti COVID-19. Creatorii susţin că virusul este ucis într-un minut, înainte ca acesta să ajungă în plămâni pentru a se reproduce, şi cel mai important, nu există riscuri. Şi o companie franceză a reuşit să creeze un astfel de spray, cu o eficienţă de peste 99%, iar tratamentul ar putea ajunge în farmacii chiar din luna aceasta.

Spray-ul este pe bază pe apă ionizată, cunoscută pentru proprietăţile sale antimicrobiene şi are scop preventiv. Poate fi folosit imediat după ce o persoană a intrat în contact cu un suspect de boală, după călătoria cu un mijloc de transport în comun sau după mersul la cumpărături. Şi experţii britanici au început studiile clinice pentru un spray împotriva coronavirusului, având o eficienţă de 99.9%. Spray-ul nazal cu monoxid de azot poate fi folosit de la mai multe ori în timpul zilei pentru a preveni infecţia.

Substanţă din canabis, folosită ca tratament în Austria

Un spital din Austria tratează pacienţii bolnavi de COVID-19 folosindu-se de o componentă a cannabisului.

Canabidiolul nu are efect psihoactiv, iar timp de trei săptămâni 50 bolnavi interanţi la ATI au primit 200 de miligrame iar apoi 300 de miligrame din această substanţă sub formă de ser.

Faţă de alţi pacienţi care primeau alt tratament, aceştia s-au vindecat mai repede. Totodată, medicii spun că întăreşte sistemul imunitar şi nu are efecte secundare.

Canabidiolul este folosit pentru tratarea unor afecţiuni precum anxietatea, depresia sau insomnia, iar studiile arată rezultate promiţătoare în ceea ce priveşte tratatarea bolilor precum Parkinson, scleroză, epilepsie, durerea cronică şi inclusiv cancerul.

Medicamentul EXO-CD24, creat de cercetătorii israelieni

În Israel, 29 din 30 de bolnavi de COVID-19 s-au vindecat în doar 5 zile după ce au primit un medicament creat de cercetătorii din Tel Aviv. Medicamentul denumit EXO-CD24 a fost administrat în fiecare zi pacienţilor în stare moderată şi gravă.

Tratamentul calmează sistemul imunitar care devine prea agresiv în efortul de a lupta împotriva virusului, provoacând probleme mari respiratorii, fenomen cunoscut drept "furtuni de citokine".

Rezultate asemănătoare au fost prezentate şi de către Centrul Medical Hadassah din Ierusalim.

Spitalul le-a administrat un medicament numit Allocetra celor 21 de pacienţi incluşi în studiu, unii în stare gravă. Media timpului de recuperare în cazul acestora a fost de 8 zile.

Tocilizumabul, medicament pentru tratarea artritei, reduce rata mortalităţii COVID-19

Specialiştii din Marea Britanie au descoperit că tocilizumabul, un medicament antiinflamator pentru tratarea artritei, reduce rata mortalităţii în rândul pacienţilor cu forme severe de COVID-19.

4000 de bolnavi în stare gravă au primit tratamentul, iar studiile au arătat că medicamentul reduce perioada de recuperare şi necesitatea ventilaţiei artificiale.

Rezultatele sunt şi mai promiţătoare atunci când tocilizumabul este combinat cu dexametazona, un medicament din clasa steroizilor.

Acest cocktail de medicamente reduce la jumătate mortalitatea în cazul pacienţior cu forme severe de COVID-19.

Anticorpi monoclonali, tratament pentru noile tulpini de coronavirus

Recent, Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite a aprobat în regim de urgenţă un nou tratament cu anticorpi monoclonali, menit să combată noile tulpini ale virusului.

Tratamentul presupune administrarea unui cocktail de medicamente bazate pe anticorpi.

Terapia este dedicată pacienţilor care nu necesită spitalizare la începutul bolii, dar care riscă să dezvolte semne severe de COVID-19.

Un astfel de cocktail a primit şi fostul preşedinte al SUA, Donald Trump.

Ivermectina, medicamentul folosit la animale, studii pentru tratarea COVID-19

Tot mai multe ţări fac demersuri pentru a aproba tratamentul bazat pe ivermectină.

Numeroşi medici au prezentat ivermectina, un antiparazitar folosit la animale, ca fiind un medicament minune.

Studiile arată că acesta are proprietăţi foarte puternice antivirale şi antiinflamatorii, fiind eficient în tratarea bolnavilor de COVID-19.

Medicamentul a primit autorizaţie pentru 6 luni în Slovacia, unde este vândut în farmacii cu prescripţie, iar în Africa de Sud s-a făcut deja un prim pas pentru introducerea tratamentului în spitale.

Antiviral creat de americani

Experţii americani au reuşit să creeze şi un antiviral. Noul medicament se află în etapa de testare şi s-a dovedit că poate împiedica reproducerea virusului la şoarecii cu imunodeficienţă cărora li s-a transplantat ţesut pulmonar uman.

Acesta a fost administrat cu 12 ore înainte, şi la 24 şi 48 de ore după expunere.

Totodată, faţă de alte tratamente împotriva COVID, acesta nu necesită administrarea în medii clinice, precum anticorpii monoclonali sau remdesivirul şi poate fi luat pe cale orală, spun oamenii de ştiinţă.

Medicament pentru astm, speranţe pentru reducerea severitate

Un studiu efectuat de experţii de la Oxford arată că un medicament folosit pentru astm ar putea reduce severitatea bolii.

Este vorba despre un medicament pe bază de steroizi, vândut de AstraZeneca.

Din 146 de pacienţi, 90% nu au avut necesitat de spitalizare. Medicamentul are o eficienţă ridicată, atât timp cât este administrat în primele 7 zile de la apariţia simptomelor.

×
Etichete: coronavirus COVID-19
x close