Spitalul Universitar Kyoto a declarat că operaţia de care s-a ocupat o echipă de 30 de medici, a durat 11 ore, iar ţesutul transplantat a venit de la soţul şi fiul femeii.
COVID-19 afectează grav plămânii la unii dintre pacienţi, iar oameni din toată lumea - inclusiv din Statele Unite - au primit transplanturi de plămâni ca parte a procesului de recuperare după boală.
Dar spitalul din Kyoto a spus că acest caz a fost primul din lume în care ţesutul transplantat a fost de la un donator viu.
Dr. Hiroshi Date, chirurg toracic la spitalul unde s-a efectuat transplantul, spune că această posibilitate oferă speranţă crescută pacienţilor cu plămânii grav afectaţi în urma infecţiei cu COVID-19.
"Am demonstrat că acum există opţiunea de transplant pulmonar (de la donatori vii)", a declarat el la conferinţa de presă de joi.
Pacienta, o femeie din Kansai, regiune în vestul Japoniei, a contractat virusul la sfârşitul anului trecut, şi a petrecut luni de zile conectată la aparate de ventilaţie mecanică.
COVID-19 a făcut atât de mult rău plămânilor, încât aceştia nu mai erau funcţionali, iar femeia avea neapărat nevoie de un transplant pentru a supravieţui.
Soţul şi fiul pacientei s-au oferit să doneze părţi din plămânii lor.
Transplanturile de la donatori în moarte cerebrală sunt în continuare rare în Japonia, iar donatorii vii sunt consideraţi o opţiune mai bună, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar Kyoto.
Soţul şi fiul sunt stabili, iar femeia rămâne încă la Terapie Intensivă. Se aşteaptă ca aceasta să părăsească spitalul în aproximativ două luni.
În iunie anul trecut, chirurgi din SUA au efectuat cu succes un dublu transplant de plămâni unui bolnav de COVID-19 - această operaţie fiind prima de acest fel din ţară.
La începutul anului a apărut un studiu efectuat pe mai mult de 1700 de pacienţi trataţi în Wuhan - zona zero a pandemiei - care arăta dovezi clare despre impactul puternic pe care l-a avut COVID-19 asupra plămânilor celor mai afectaţi dintre pacienţi.