Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Testele rapide depistează doar 50% dintre cazurile COVID

Testele rapide depistează doar 50% dintre cazurile COVID

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 18:33 08 Oct 2021 Modificat la 18:33 08 Oct 2021
New Project (66)
Sursa foto: Hepta

Concret, în cazul a 1.099 de persoane cu simptome s-au recoltat probe, atât pentru testarea RT-PCR, cât și pentru testarea cu teste rapide.

Deși la testul RT-PCR toate aceste persoane au ieșit pozitive, în cazul testelor rapide, doar 53% dintre acestea au avut un rezultat pozitiv.

Medicii avertizează că această metodă de identificare a infectării cu COVID-19 garantează doar pe jumătate că infectații sunt depistați la timp, astfel ei putând răspândi foarte ușor virusul în comunitate.

Peste 66% din testele raportate oficial sunt acele teste rapide, iar testarea la nivel naţional rămâne una foarte scăzută la noi în ţară, astfel că avem şanse mari să ne imunizăm mai debgrabă pe cale naturală decât prin vaccinare.

Totuşi, pentru ca testul rapid de depistare a COVID să fie făcut corect, este foarte important cum se face recoltarea, atrage atenţa medicul Radu Ţincu.

"Depinde cum recoltăm testul. E extrem de important ca el să fi recoltat corect şi depinde când îl recoltăm. 

Dr. Radu Ţincu: "E extrem de important ca el să fi recoltat corect şi depinde când îl recoltăm"

Dacă am avut un contact cu o persoană bolnavă ieri, de exemplu, degeaba recoltăm testul a doua zi, pentru că e nevoie de o perioadă de câteva zile pentru a avea suficientă încărcătură virală şi a deveni pozitiv testul.

Testul suprem pentru diagnostic îl reprezintă în continuare testul PCR.

În schimb, dacă testul rapid este pozitiv, de cele mai multe ori el este confirmat ulterior de testul PCR, deci pozitivitatea unui test nu este fals pozitivă", a explicat medicul ATI Radu Ţincu, vineri, la Antena 3.

Bilanț COVID-19 din 8 octombrie 2021. Record de decese COVID, în ultimele 24 de ore

Bilanț COVID-19 din 8 octombrie 2021, în România. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că au fost înregistrate 13.854 de noi cazuri de coronavirus, în ultimele 24 de ore.

România înregistrează, vineri, un nou record în privința deceselor provocate de noul coronavirus. Au fost raportate 385 de decese, din care 357 s-au produs în ultimele 24 de ore, iar alte 28 sunt decese anterioare, produse în ultimele luni, dar neraportate.

Până vineri, 8 octombrie, în România au fost înregistrate 1.332.221 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 3.407 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.164.547 de pacienți au fost declarați vindecați.

De joi până vineri, au fost raportate de către INSP 385 de decese (184 bărbați și 201 femei), dintre care 28 de decese sunt anterioare intervalului de referință.

×
x close