Astfel, potrivit OMS, sursa pandemiei de COVID o reprezintă fermele de animale sălbatice din China, relatează publicaţia Live Science.
Conform sursei citate, aceste ferme de animale sălbatice, multe dintre ele localizate în provincia sudică Yunnan sau aflate în apropierea acesteia, funcţionau ca furnizori pentru vânzătorii din piața de fructe de mare din Wuhan.
În Wuhan au fost descoperite primele cazuri de COVID-19 iar concluziile OMS arată că o parte dintre animalele sălbatice vândute în piaţă s-ar fi putut infecta în prealabil cu SARS-CoV-2.
Yunnan este provincia unde oamenii de ştiinţă au identificat anterior un virus al liliecilor similar în proporție de 96% cu SARS-CoV-2.
Live Sciene îl citează pe Peter Daszak, care a făcut parte din echipa OMS care a investigat în China.
Expert OMS: Fermele de pangolini, create de guvernul chinez pentru combaterea sărăciei
"Fermele de animale sălbatice fac parte dintr-un proiect pe care guvernul chinez îl promovează de 20 de ani pentru a ajuta populația rurală să scape de sărăcie și pentru a echilibra diferențele dintre rural și urban (...)
Ei iau animale exotice, cum ar fi zibete, porci spinoși, pangolini, câini raton și șobolani de bambus, pe care le cresc în captivitate", arată expertul OMS
În februarie 2020, China a închis fermele, pe fondul temerilor guvernului că acestea s-ar afla pe calea de transmisie de la lilieci la oameni.
OMS a respins teoria că SARS-CoV-2 a fost creat în laborator
OMS nu a reuşit să determine în mod exact ce animal a facilitat transmisia de la liliac la om.
Este de așteptat ca OMS să își prezinte concluziile într-un raport, în următoarele săptămâni.
Pandemia de SARS-CoV-2 a infectat până în prezent peste 120 de milioane de oameni și a ucis alte 2,6 milioane de persoane din toată lumea.
Între teoriile larg răspândite în rândurile publicului s-a aflat şi cea care susţine că virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan.
Luna trecută anchetatorii OMS au respins această ipoteză.