Antena 3 CNN Coronavirus Strategia ”zero COVID” a Chinei nu va funcționa împotriva Omicronului: „A încerca să oprești Omicron este ca și cum ai încerca să oprești vântul”

Strategia ”zero COVID” a Chinei nu va funcționa împotriva Omicronului: „A încerca să oprești Omicron este ca și cum ai încerca să oprești vântul”

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 12:51 07 Feb 2022 Modificat la 12:51 07 Feb 2022
barbat China masca
Sursa foto: Getty Images

Este posibil ca Beijingul să nu poată folosi aceleași „abordări autoritare” împotriva Omicronului, deoarece varianta este diferită de celelalte, a declarat vineri dr. Michael Osterholm, directorul Centrului de Cercetare și Politică a Bolilor Infecțioase.

„A încerca să oprești Omicron este ca și cum ai încerca să oprești vântul”, a spus el pentru „Squawk Box Asia” de la CNBC.

China este vulnerabilă la Omicron, a spus Osterholm, din diferite de motive: studiile timpurii sugerează că vaccinurile sale Sinovac și Sinopharm sunt „nu foarte eficiente” împotriva acestei variante și, în același timp, succesul Chinei în prevenirea răspândirii COVID-19. până acum înseamnă că are o populație foarte mare care rămâne vulnerabilă.

Potrivit companiei de consultanță Eurasia Group, cu sediul în SUA, politica Chinei de zero Covid se situează printre cele mai importante riscuri pentru 2022.

Deși abordarea „părea incredibil de reușită în 2020”, acum „a devenit o luptă împotriva unei variante mult mai transmisibile și vaccinuri cu eficacitate limitată”, a spus Eurasia într-un raport din ianuarie.

Respectarea măsurilor stricte ar putea duce, de asemenea, la mai multe perturbări economice, a adăugat acesta.

„Politica Chinei nu va reuși să limiteze infecțiile, ceea ce va duce la focare mai mari, care necesită, la rândul său, blocări mai severe. Acest lucru va duce, la rândul său, la perturbări economice mai mari, mai multă intervenție a statului”, se arată în raport.

China, care a înregistrat primul său caz de omicron în ianuarie, și-a dublat strategia de zero COVID, în contrast cu numărul tot mai mare de țări care au trecut la a trăi cu virusul și a ridica restricțiile. Multe dintre aceste țări folosesc vaccinuri dovedite și au experimentat deja valuri de infecție - două modalități majore prin care populațiile stabilesc anticorpi împotriva virusului. 

Multe națiuni au adoptat inițial o abordare agresivă prin blocări în masă și restricții sociale stricte, dar au abandonat treptat această strategie, pe măsură ce varianta deltă extrem de infecțioasă s-a răspândit rapid, iar blocajele au devenit mai puțin eficiente.

În timp ce Europa a ridicat rapid restricțiile, China ar putea adopta o abordare mai graduală, a spus Dale Fisher de la Universitatea Națională din Singapore, Școala de Medicină Yong Loo Lin.

China nu a început „ritul de trecere” pentru a lăsa „virusul să intre și a face față consecințelor”, a spus Fisher, potrivit CNBC.

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, care au început vineri, au testat în continuare strategia Chinei zero-COVID, deoarece țara încearcă să se asigure că Jocurile se desfășoară fără probleme.

„Cred că China poate controla Covid la Jocurile Olimpice de iarnă, evident că există reguli foarte stricte”, a spus Fisher, adăugând că sportivii sunt testați zilnic.

„Oricine este testat sau oricine este pozitiv și sunt sigur că contactele vor fi izolate și puse în carantină. Este ușor de gestionat și trebuie să o facă doar două săptămâni”, a adăugat el.

×
TOP articole
x close