Proiectul de lege a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență.
„O să vă prezint câteva din prevederile acestui proiect. În mare parte sunt chestiuni care au fost reglementate pe perioada stării de urgență, care vor fi continuate de perioada stării de alertă și care necesită o reglementare la nivel de lege adoptată în Parlament.
Astfel, dincolo de dispozițiile generale care descriu cadrul în care se vor aplica aceste măsuri, sunt prevăzute reglementări în ceea ce privește desfășurarea unor activități economice și sociale”, a spus Ionel Dancă, luni, la Palatul Victoria.
Restaurantele rămân închise. Ce se schimbă din 15 mai
Şeful Cancelariei premierul Ionel Dancă a anunţat luni, după şedinţa de Guvern, măsurile incluse în proiectul de lege privind starea de alertă.
În domeniul economic, va fi permisă organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în aceste spaţii, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room service sau livrare la clienţi.
Avem voie să mergem la mall în starea de alertă? Răspunsul lui Ionel Dancă
Pe perioada stării de alertă, se pot suspenda comercializările cu amănuntul şi serviciile în centre comerciale, cu câteva excepţii, cum ar fi magazinele de electronice şi electrocasnice.
Proiect de lege pentru starea de alertă
Este permisă activitatea operatorilor economici din centrele comerciale cu acces asigurat din afara incintei, fiind întrerupt accesul cu restul centrului.
Aici sunt prevăzute câteva excepţii. Pentru operatorii care îşi desfăşoară activităţile în centrele comerciale, precum cele de îngrijire personală, stomatologice, optică medicală, curăţătorii şi altele.
„Autorităţile pot dispune măsuri de prevenţie şi asistenţă pentru angajaţii aflaţi în situaţii vulnerabile”, a declarat Ionel Dancă, şeful cancelariei Guvernului.
Măsurile incluse în proiectul de lege privind starea de alertă
Se vor putea face angajări în domeniul medical fără concurs, masca va fi obligatorie în spațiile publice închise, iar preoții pot ține slujbe dacă există distanțare socială.
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor COVID și l-a transmis Parlamentului.
Cum se aplică sancțiunile în starea de alertă. Anunțul făcut de autorități
S-a schimbat regimul contravențiilor
„S-a schimbat regimul contravențiilor, astfel încât regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în aport cu prevederile Ordonanței Nr.2/2001 pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarat neconstituțional”, a mai spus Ionel Dancă, într-o conferință de presă susținută luni la Palatul Victoria.
Masca devine obligatorie începând cu 15 mai
Şeful Cancelariei Guvernului, Ionel Dancă, a anunțat unde se aplică.
„Pe durata stării de alertă de instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei Guvernului.