"O activitate fizică regulată este asociată cu un risc mai mic de infectare" cu noul coronavirus, precum şi cu un pronostic mai bun în materie de spitalizări, de gravitate a bolii şi de mortalitate", au concluzionat autorii acestui studiu, publicat în British Journal of Sports Medicine.
A fost o meta-analiză care a reluat şi a combinat aproximativ 15 cercetări anterioare, un detaliu care îi oferă, a priori, o soliditate superioară în privinţa concluziilor formulate.
Autorii au concluzionat că în cazul unei activităţi fizice regulate, riscul de infectare este uşor redus, dar, mai ales, cel de spitalizare scade cu aproximativ o treime (-36%) şi cel de deces scade cu aproape jumătate (-43%).
Autorii au estimat că trebuie efectuate cel puţin 150 de minute de activităţi moderate sau 75 de minute de activităţi fizice intense, pe săptămână, pentru a se obţine un efect protector maximal.
Acest tip de studiu nu permite totuşi să fie trase concluzii despre mecanismele aflate în spatele acestor corelaţii. Este probabil ca o bună activitate fizică să faciliteze în mod direct un răspuns imunitar eficient, reamintesc autorii studiului. Însă buna activitate fizică poate şi să limiteze, în amonte, anumiţi factori de risc pentru formele grave de COVID-19, precum greutatea corporală în exces.
Bilanț COVID-19 din 23 august 2022, în România. Număr mai mult ca dublu de cazuri noi și de 5 ori mai multe decese
Bilanț COVID-19 din 23 august 2022, în România. În ultimele 24 de ore au fost 5.659 de români diagnosticați cu noul coronavirus, iar 47 de persoane au murit, potrivit raportului transmis marți de Ministerul Sănătății.