Antena 3 CNN Coronavirus Spitalul modular de la Lețcani s-a redeschis. Primii zece pacienți COVID-19 au fost internați în unitatea medicală

Spitalul modular de la Lețcani s-a redeschis. Primii zece pacienți COVID-19 au fost internați în unitatea medicală

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 21:30 12 Oct 2021 Modificat la 23:11 12 Oct 2021
o_1f3bi1rpag0i5rt19n787l1cfkb.jpg

"Dorindu-ne că pacienții internați la Lețcani să beneficieze de îngrijire specializată conform standardelor spitalului de boli infecțioase, am detașat 2 medici infecționiști( unul fiind șeful secției boli infecțioase), 1 medic specialist AȚI( șef secție) și 2 asistente șefe( una pentru sectorul boli infecțioase și una pentru secția de terapie intensivă), toți cu experiență și expertiză în tratarea pacienților COVID 19.", a transmis Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași.

"Spitalul Clinic de Boli Infecțioase" Sf. Parascheva" Iași, are în sarcina managmentul medical al spitalului prin asigurarea de medicamente și materiale sanitare. Am considerat oportun să transferăm și personal medical experimentat, astfel încât, pacienții să beneficieze de îngrijire medicală demnă de un centru universitar.", a adăugat acesta.

Marți dimineața ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat că stocatorul de oxigen pentru Lețcani a ajuns, și că există șanse ca miercuri acesta să intre în folosință.

„Astăzi se va porni cu 10 paturi cu concentratoare de oxigen, iar în următoarele zile vom putea să operaționalizăm și paturi ATI, pentru că acolo sunt peste 40 de paturi ATI”, a spus ministrul.

Spitalul modular COVID-19 de la Lețcani, cel mai mare din țară, se redeschide marți, după 8 luni de pauză

Cel mai mare spital modular din țară, spitalul de la Lețcani, județul Iași, se redeschide marți, după 8 luni de pauză. Spitalul va avea o conducere militară, iar Forțele Aeriene se vor ocupa și de transferul bolnavilor.

Format din 100 de containere, unitatea mobilă de la Lețcani este cel mai mare de acest tip din țară. Containerele au fost achiziționate în urmă cu aproximativ 1 an, pentru suma de 13 milioane de euro.

Spitalul a devenit operațional în octombrie 2020 și a funcționat până în ianuarie 2021.

Inițial, s-a anunțat că spitalul va fi închis pentru câteva zile, timp în care se vor realiza lucrări de sterilizare și dezinfecție, însă a rămas închis timp de 8 luni.Acum, la redeschidere, autoritățile promit că spitalul va funcționa impecabil, sub conducerea unei echipe medicale a Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Pe lângă cei 25 de medici militari, la Lețcani vor mai ajunge și alte cadre medicale din spitalele din județ.

O mașină de pompieri se va afla non-stop în curtea spitalului, pentru a interveni în cazul unui eventual incendiu.

Spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, va avea primii pacienți marți. Unitatea va avea conducere militară, dar în interior vor fi și medici civili.
Spitalul modular va fi deschis marți, a anunțat directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi.

„În urma analizei pe care am făcut-o cu echipa de la MApN am ajuns la concluzia că deschiderea acestui spital se poate face marți dimineață. Este nevoie de instruirea personalului care vine din diferite unități medicale. Mâine incepe instruirea, se finalizează aspectele organizatorice, luni vine și stocatorul de oxigen”, a explicat Vasile Cepoi.

La început, unitatea nu va funcționa la capacitate maximă.

„Ca să funcționeze la capacitate maximă este nevoie de 60 de asistenți și 18 medici. Managementul este al spitalului de boli infecțioase. Echipa militară coordonează activitatea de asistență medicală”, a precizat directorul DSP Iași.
Spitalul modular de la Lețcani a costat 13 milioane de euro și a funcționat doar câteva luni.

×
x close