Antena 3 CNN Coronavirus Mai multe spitale din Bucureşti vor avea secţie dedicată pacienţilor COVID-19. Ministerul Sănătăţii, noi măsuri pentru prevenirea valului trei

Mai multe spitale din Bucureşti vor avea secţie dedicată pacienţilor COVID-19. Ministerul Sănătăţii, noi măsuri pentru prevenirea valului trei

Maria Zărnescu
2 minute de citit Publicat la 10:17 09 Mar 2021 Modificat la 10:17 09 Mar 2021
o_1f0arnnje1elc1c07g7k1req10amb.jpg
Sursa foto: Hepta

Unităţile medicale au fost împărţite în trei categorii aşa cum a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan.

Odată cu actualizarea Ordinului 555/2020, spitalele ar putea organiza secţii dedicate pentru bolnavii de COVID-19, dar şi circuite spearate, pentru pacienţii non-COVID. Măsura se va aplica în unităţile medicale mari, acolo unde spaţiul şi capacitate va permite acest lucru. 

Totodată, măsura vine şi pentru a permite accesul bolnavilor cu alte patologii la servicii medicale. În acest fel, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii susţine că pacienţii non-COVID vor putea beneficia de tratament, fără să mai există o "discriminare" în rândul lor.

"Ceea ce dorim prin această actualizare suplimentară a acestui Ordin este tocmai să oferim posibilitatea spitalelor unde infrastructura o permite să poată fi organizate circuite COVID şi non-COVID, dar cu păstrarea numărului de paturi şi a secţiilor de terapie intensivă care pot să îngrijească pacienţii cu COVID, pentru că suntem în creştere cu numărul acestora. 

Cumva să fim mai lacşi pe partea de non-COVID, dar fără să scădem atenţia şi importanţa secţiilor COVID. Astfel, vrem să creştem şi accesibilitatea pacienţilor către servicii medicale corecte, dar de asemenea să nu mai fie acea discriminare negatuivă a pacienţilor non-COVID care îşi găsesc cu greu un loc de internare sau de tratament.

Vineri seară am definitivat lista spitalelor categorisite pe trei niveluri, între timp am ţinut legătura şi cu colegii de la terapie intensivă, cu colegii din ţară, cu colegii din DSP care ştiu cel mai bine ce se întâmplă, astfel încât acest Ordin să fie făcut în aşa fel încât să ajute oamenii, şi nu să vină o decizie care se dovedeşte a fi inutilă", a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, pentru News.ro.

Criterii de admitere în ATI, menţionate odată cu actualizarea Ordinului 555/2020

Andreea Moldovan a precizat faptul că actualizarea Ordinului ar urma să aducă şi o serie de criterii potrivit cărora pacienţii vor ajunge în Secţia de Anestezie Terapie - Intensivă. 

"Este practic această ameliorare a organizării spitalelor, este dorinţa suplimentară de a asigura nişte criterii de admitere în terapie intensivă, pentru că este important să ştim când un pacient trebuie să meargă şi când nu este încă necesar să meargă în terapie intensivă. Avem în vedere şi personal din specialităţi înrudite care să ajute personalul care este deja obosit după un an de pandemie, ne-am asigurat că există materiale de protecţie şi echipamente de protecţie în spitale, pentru că este foarte important ca personalul medical să fie protejat", a mai adăugat ea. 

90% din locurile de la ATI din România sunt ocupate

În România sunt disponibile 1.260 de paturi de ATI, avizate de DSP şi dedicate pacienţilor bolnavi de COVID-19. La data de 8 martie, erau ocupate 1.098, rămânând astfel 162 de locuri libere în terapie intensivă. 

În Cluj au fost alocate 73 de paturi de ATI, dar ieri erau ocupate 69 dintre ele. Braşovul are 28 de paturi avizate de DSP şi dedicate pacienţilor bolnavi de COVID-19, toate fiind ocupate.

În Capitală nu mai există locuri libere la ATI în spitalele: Marius Nasta, Victor Babeş, Institutul Matei Balş şi Colentina.

×
x close