Antena 3 CNN Coronavirus Situația COVID-19 din România, văzută prin ochii jurnaliștilor francezi. "Românii, arătaţi din ce în ce mai mult cu degetul"

Situația COVID-19 din România, văzută prin ochii jurnaliștilor francezi. "Românii, arătaţi din ce în ce mai mult cu degetul"

Claudia Simion
1 minut de citit Publicat la 23:30 27 Iul 2020 Modificat la 23:30 27 Iul 2020
Situația COVID-19 din România, văzută prin ochii jurnaliștilor francezi. "Românii, arătaţi din ce în ce mai mult cu degetul"
Sursa foto: Hepta

Jurnalistul Paul Cozighian a vorbit despre situația din țara noastră într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro, cu titlul "Covid-19: românii, arătaţi din ce în ce mai mult cu degetul / Ciprul, Finlanda, Lituania şi R.Moldova le blochează de acum înainte frontierele românilor".

"«România riscă să devină Brazilia Europei»", titra săptămâna trecută cotidianul italian Il Messaggero, exprimând preocupări, pe bună dreptate, în legătură cu creşterea alarmantă a numărului cazurilor pozitive în ţară în raport cu testele efectuate. De weekendul trecut, românii, la fel ca toate persoanele care s-au aflat în ţară, sunt plasaţi în carantină 14 zile la intrarea în Italia. Campioana română la tenis Simona Halep, numărul doi mondial, a renunţat astfel la participarea la turneul WTA de la Palermo, care debutează pe 3 august", a scris jurnalistul în Le Figaro.

Accesul românilor, interzis în mai multe țări

În articolul respectiv e precizat și faptul că țări precum Finlanda, Cipru, Republica Moldova sau Lituania au blocat de tot accesul românilor din cauza COVID-19.

"La sfârşitul stării de urgenţă, la jumătatea lunii mai, rata de infectare (procentul noilor cazuri pozitive în raport cu numărul testelor efectuate) scăzuse la 1,79%. A crescut de atunci, neîntrerupt, ajungând la o medie de 5,53% la sfârşitul săptămânii trecute. Între 26 şi 27 iulie, rata de infectare aproape s-a dublat (de la 7,40% la 14,58%), în timp ce zeci de mii de români, în plină formă, s-au testat pentru că au nevoie de un certificat «Covid-negativ» pentru a merge în vacanţă în Grecia. Rata de infectare s-ar situa în realitate în jurul nivelului de 22%, deoarece aceste persoane nu ar fi fost testate deloc fără această obligaţie impusă de Grecia acum două săptămâni şi de Austria şi Cipru de luni.

Ciprul, Finlanda, Lituania şi R.Moldova blochează de acum înainte frontierele pentru români, cu excepţia situaţiilor în care vin la studii sau la lucru. Aproximativ un milion de români lucrează în Italia, în principal în sectorul construcţiilor şi în servicii de îngrijire la domiciliu. Cei mai mulţi dintre ei îşi petrec acum vacanţele în ţară şi sunt îngrijoraţi pentru viitor, existând riscul ca Italia să înăsprească criteriile de acces începând din 31 iulie", notează jurnalistul.

În doar o lună, numărul săptămânal al cazurilor de coronavirus a trecut de la 2.600 la 7.400, ceea ce situează România pe locul al doilea în UE, după Luxemburg, din punctul de vedere al numărului persoanelor infectate la 100.000 de locuitori, cu 56,7 cazuri, mai  punctează publicația franceză.

×
x close