Antena 3 CNN Coronavirus Studiu: Simptomele COVID apar la două zile după infectare

Studiu: Simptomele COVID apar la două zile după infectare

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 16:25 03 Feb 2022 Modificat la 16:25 03 Feb 2022
femeie bolnava termometru
Sursa foto: Pexels/Karolina Grabowska

Simptomele coronavirusului apar la doar două zile după expunerea la virus - mult mai devreme decât se credea anterior, a constatat un studiu.

În cadrul Programului de referință Human Challenge, 36 de adulți tineri sănătoși au fost infectați în mod deliberat cu COVID-19 într-un spital din Londra.

Studiul a constatat că simptomele au apărut după două zile, în comparație cu estimările anterioare de aproximativ cinci până la șase zile ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Aceștia au fost ținuți într-o unitate de carantină timp de cel puțin 14 zile la Royal Free Hospital și au primit în mod deliberat o doză foarte mică de coronavirus prin picături nazale.

Din grup, doar 53% au dezvoltat COVID-19. Autorii studiului au spus că faptul că aproape jumătate dintre voluntari nu s-au îmbolnăvit ar putea ajuta la descoperirea de ce unii oameni au reușit să evite infecția pe tot parcursul pandemiei.

Experții au descoperit că infecția cu coronavirus apare mai întâi în gât și apoi simptomele ajung la vârf în jurul zilei a cincea, când nivelurile de virus sunt semnificativ mai mari în nas.

Șaisprezece din grup au dezvoltat simptome asemănătoare răcelii ușoare până la moderate, inclusiv nas înfundat sau care curge, strănut și dureri în gât, dar niciunul nu s-a îmbolnăvit grav.

Autorul principal al studiului, profesorul Chris Chiu, a spus: „La scurt timp după ce li s-a administrat virusul, în două zile, oamenii încep să aibă virus detectabil, mai întâi în gât, dar apoi în nas.” El a spus că, printre aceștia, care nu au avut simptome, unii au încă niveluri foarte scăzute de detecție virală, ceea ce sugerează că poate exista un proces imunitar care să suprime infecția.

De asemenea, studiul a constatat că testele de flux lateral sunt extrem de eficiente în depistarea virusului.

Coautorul Dr. Andrew Catchpole, director științific la hVIVO, a declarat că descoperirile se vor aplica și variantelor Delta și Omicron, chiar dacă studiul a folosit varianta „originală” COVID-19.

El a spus: „Acest lucru arată potențialul virusului de a se replica foarte, foarte rapid.

„Nu am studiat Delta sau Omicron, așa că tot ce putem face este să speculăm.

„Ceea ce știm – din ceea ce s-a văzut  – este că acei viruși... se transmit foarte repede și se replică foarte repede, așa că ne-am aștepta să existe o mulțime de date transferabile.”

Studiul a mai constatat că că nivelurile ridicate de virus viabil (infecțios) ar putea fi încă detectate în testele de laborator timp de până la nouă zile și, în unele cazuri, până la 12 zile.

Nivelurile de vârf ale virusului au fost semnificativ mai mari în nas decât în ​​gât, ceea ce sugerează un risc potențial mai mare ca virusul să fie vărsat din nas decât prin gură.

Cercetătorii au spus că acest lucru evidențiază nevoia ca oamenii să folosească corect măști de față care să acopere atât gura, cât și nasul.

Profesorul Sir Jonathan Van-Tam, director medical adjunct pentru Anglia, a declarat: „Din punct de vedere științific, aceste studii oferă un avantaj real, deoarece momentul expunerii la virus este întotdeauna cunoscut cu exactitate, prin urmare lucruri precum intervalul dintre expunere și profilul de eliminare a virusului pot fi descris cu acuratețe, informează Daily Mail.

„Acest studiu important a furnizat date cheie suplimentare despre COVID-19 și despre modul în care acesta se răspândește, ceea ce este de neprețuit pentru a afla mai multe despre acest nou virus, astfel încât să ne putem ajusta răspunsul.

×
x close