Specialiștii în sănătate susțin că SARS-CoV-2 este la fel de periculos, poate ucide sau poate lăsa sechele pe viață la unele persoane. Și nu doar la cele în vârstă sau la cele cu comorbidități, ci chiar și în cazul celor tinere.
Prof. dr. Paraschiva Postolache, de la UMF "Grigore T. Popa" din Iași, medic primar pneumolog și specialist în medicină fizică și reabilitare a vorbit despre sechelele post-COVID întâlnite la mulți pacienți, inclusiv despre pahipleurită, sechela despre care s-a vorbit prea puțin până în acest moment.
"Posibil ca unele dintre ele să se cronicizeze și mă gândesc la fibroza pulmonară. Cei care fac deja programul de recuperare respiratorie am observat că remisia acestor leziuni de fibroză este destul de importantă, dar la ceilalți care nu fac e clar că se va croniciza și este o problemă foarte importantă de respirație.
Ce am constatat la acești pacienți e că această fibroză determină și acele leziuni de bronșectazii de tracțiune, pentru că aceste leziuni de fibroză trag de bronșii și le dilată, iar bronșiile ajung să arate ca un șirag de mărgele și apoi se adună colecțiile bacteriene, secrețiile care vor stagna, se vor suprainfecta și e posibil ca aceste leziuni de bronșectazii să se cronicizeze la unele persoane, mai ales la cele care nu practică programul de recuperare respiratorie.
Acei noduli, chiar dacă vor rămâne și se vor croniciza nu cred că vor pune o problemă deosebită pentru acești pacienți.
Pacienții care mai prezintă pleurezie, sigur, cu tratamente medicamentoase și programul de recuperare respiratorie nu cred că se vor croniciza, dar cei care nu le urmează și nu respectă aceste recomandări s-ar putea să rămână cu pahipleurită, deci o altă sechelă cronică.
Cam atât cu aceste sechele pulmonare post-COVID-19. Atenție! Sunt foarte multe persoane tinere, active, nu sunt doar persoane în vârstă care dezvoltă aceste sechele", a declarat Paraschiva Postolache, în emisiunea Academia de Sănătate, potrivit DCMedical.