Antena 3 CNN Coronavirus Scandal între medicii de familie și ministrul Sănătății pe tema concediilor medicale pentru COVID-19

Scandal între medicii de familie și ministrul Sănătății pe tema concediilor medicale pentru COVID-19

Mia Lungu, Cristina Ştefan
1 minut de citit Publicat la 09:50 07 Feb 2022 Modificat la 09:52 07 Feb 2022
medic familie
Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Benoit Doppagne

Concediile medicale pentru COVID sunt o problema încă de la începutul pandemiei. Singurii care au însă de suferit sunt pacienții care sunt plimbați de la o instituție la alta, între DSP, cabinetul medicului de familie sau de aici către un spital, ori invers. Și asta pentru ca procedurile se modifica de la o săptămână la alta.

Medicii de familie sunt foarte supărați ca trebuie sa elibereze adeverințe medicale pentru cei care ies din izolare. Acte care sunt cerute de către angajatori pentru cei care se întorc la serviciu după o perioada de izolare.

Acest document este inutil, spun cei de la Patronatul Medicilor de familie și asta pentru ca angajatul are raport medical din Corona forms de la Ministerul Sănătății.

Tot scandalul a apărut după ce Direcțiile de sănătate publică din toată țara au lansat un apel către medicii de familie să elibereze concedii medicale și în absența deciziilor de carantinare și izolare, acestea întârziind de multe ori din cauza fluxului mare de persoane pozitive Covid.

Mediici s-au revoltat și mai mult odată ce în MO a apărut o HG care prevede ca angajatorul poate cere celor care au fost în izolare sau celor trecuți prin boală o adeverința de la medicul de familie care sa dovedesca ca se pot întoarce la serviciu.

Aceste adeverințe nu sunt decontate de CNAS, spun medicii, deci se plătesc de pacient pentru ca n-au legătură cu un serviciu medical.

Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină, se arată în comunicatul MS.

Pentru persoanele confirmate cu COVID-19, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant dacă acestea au fost internate, sau de către medicul de familie dacă izolarea a fost la domiciliu.

Concediile medicale pentru COVID-19 sunt singurele din România, alături de concediile pentru urgențe medicale, care se plătesc cu 100% din salariul brut.

Statul trebuie să plătească un miliard de euro pentru concediile medicale acordate bolnavilor anul trecut, multe dintre ele cauzate de pandemia de COVID-19.

×
Parteneri
x close