Antena 3 CNN Coronavirus România reia vaccinarea cu lotul suspect de la AstraZeneca. Carantinarea dozelor a fost anulată

România reia vaccinarea cu lotul suspect de la AstraZeneca. Carantinarea dozelor a fost anulată

Vaccinarea cu lotul suspect de AstraZeneca se va relua în România. Decizia a fost luată de Comitetul de Vaccinare, iar dozele din lotul ABV2856 vor administrate populației.

o_1f15jsl0ts7o1v47ch918ru1ni6b.jpg
Sursa foto: Hepta
de Cristina Ştefan    |    19 Mar 2021   •   18:14

În urmă cu puțin timp, cei de la Comitetul Național de Vaccinare au anunțat că anulează carantinarea lotului ABV2856. Este vorba despre acel lot care a ajuns și în Italia, țară care a suspendat vaccinarea cu serul pordus de AstraZeneca.

În țara noastră au fost folosite 77.000 de doze din acest lot.

Lotul a ajuns și în România, unde peste 77.000 de români au fost vaccinați cu serul din acest lot. Autoritățile au decis acum ca aceste seruri să fie folosite, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că serul de la AstraZeneca este unul sigur și eficient.

Procesul de vaccinare cu serul anti-COVID produc în parteneriat cu Universitatea Oxford va continua în România. Totodată, pe teritoriul țării au fost imunizați peste peste 259 de mii de români cu acest ser.

Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că vaccinul AstraZeneca este sigur. Decizia a venit după ce o mai mute țări din Europa au întrerupt procesul de vaccinare cu acest ser.

Șefa EMA, Emer Cooke a ținut să prezisese faptul că beneficiile sunt mai mari decât riscurile, în timpul unei conferințe de presă de joi. Mai mult decât atât, oficialii de la EMA au comunicat că nu au fost identificate probleme de calitate la loturile respective. O legătură între trombo-embolii și vaccin nu poate fi însă complet exclusă, motiv pentru care agenția va actualiza ghidul referitor la AstraZeneca și va include explicații cu privire la potențialul risc.

Adrian Marinescu: Trombozele apar și la persoanele nevaccinate

Medicul de la Spitalul Victor Babeș din Capitală a explicat faptul că trombozele apar și la persoanele care nu s-au imunizat, iar pentru moment nu există date precise cu privire la o posibilă legătură între aceste reacții și serul de la AstraZeneca.

”Lucrurile sunt destul de clare. Așa cum s-a văzut din datele prezentate în ultimul timp, e clar că aceste reacții adverse nu pot fi legate de vaccin. Mai mult decât atât, trombozele apar și în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat. Dacă e să facem o comparație, nu există date care să arate că odată ce ne-am vaccinat riscul este evident mai mare”, a explicat medicul Adrian Marinescu, la Antena 3.

 

 

 

×
Subiecte în articol: astrazeneca vaccin COVID-19 lot suspect
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close