Au fost comparate datele obţinute în etape târzii ale bolii cu tratamentele aplicate la nivel real. Compania americană Gilead Sciences va prezenta oficial rezultatele la Conferinţa virtuală Covid-19, programată în cadrul Conferinţei internaţionale pe tema SIDA.
Conform studiului, în a 14-a zi de tratament, rata mortalității pacienților tratați cu Remdesivir a fost de 7,6% și în cazul celor care nu au fost tratați cu acest medicament rata a fost de 12,5%. Analiza arată şi că 74,4% dintre pacienţii trataţi cu Remdesivir s-au vindecat până în a 14 zi, faţă de 59% care nu au beneficiat de acest tratament, conform Bloomberg.
La acest studiu au participat 312 pacienți tratați cu Remdesivir și 818 pacienți, care aveau aceeași severitate a bolii, și care au primit îngrijiri medicale obișnuite.
Primele rezultate ale tratamentului cu Remdesivir
Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spunea, în luna aprilie, că peste 100 de pacienți din diferse țări ale lumii, tratați cu medicamentul inovativ american Remdesivir, care aveau forme grave de coronavirus, s-au vindecat.
"Compania producătoare a acestui medicament, din SUA, a dat publicității primele cifre oficiale legate de un studiu clinic avansat pe care-l desfășoară la nivel mondial. În acest studiu sunt înrolați 4.000 de pacienți din diverse țări din lume. Majoritatea sunt cu forme grave. Deci 2400 au forme grave și 1600 au forme medii.
Rezultatele pe care le-a difuzat compania producătoare, Gilead, vin din Chicago, iar din cei 113 pacienți cu forme grave s-au vindecat 111. Au fost 2 decese, dar restul, care erau cu o formă gravă, au fost vindecați.
După două-trei zile de tratament, starea pacienților s-a îmbunătățit atât de mult încât au putut să părăsească secțiile de terapie intensivă și majoritatea au părășit și spitalele după o săptămână, într-o stare de sănătate bună, ceea ce arată că e vorba de o moleculă care e eficace", spunea Rafila în urmă cu trei luni.